NOUTĂȚI Reporter Regio SLIDER

Mobilă de lux, făurită cu pasiune și sprijin REGIO

Reporter REGIO: episodul 7

Mobilă de lux, făurită cu pasiune și sprijin REGIO

Povești de succes, posibile cu sprijinul Regio Nord-Est 2014-2020                                                                                                                                                                                                

 

O mie de euro. Aceasta a fost investiția cu care a plecat la drum societatea Yulmob SRL, în 2006, în Bacău. Cu o cifră de afaceri de 1,3 milioane lei în 2021 și un proiect proaspăt implementat din fonduri europene de aproape un milion de lei, a urcat treaptă cu treaptă pe scara succesului în domeniul fabricării de mobilă, timp de 18 ani. Două echipamente de ultimă generație, utilizate în producția de mobilă, achiziționate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, au fost inspirație pentru o întreagă fabrică, iar Iulian Mina este cel care a gândit și proiectat, pas cu pas, toată clădirea în așteptarea celor două utilaje. Pe 30 august 2022 a avut loc inaugurarea fabricii și marcarea cu succes a finalizării proiectului.

Cum a deprins tainele meseriei de tâmplar

Avea aproape 19 ani când a hotărât să își ia viața în propriile mâni și să plece din țară. Străinătatea, în anii `99-2000, părea greu de atins dar, în același timp, mai ofertantă pentru tinerii ce abia terminau școala. Era perioada în care se pleca clandestin din țară. Cu o diplomă de șofer mecanic auto, Iulian a plecat în Italia, la fratele care era deja stabilit acolo. Alături de el, a lucrat aproape doi ani pentru un mare producător de mobilă, unde a învățat foarte multe, „și-a făcut mâna” și a descoperit că îi place să facă mobilă, mai ales bucătării. După Italia a urmat Anglia unde a lucrat pe șantier, apoi într-un restaurant italian, iar în timpul liber amenaja casa patronului, având experiența de tâmplar din Italia. „După ce m-am întors din Anglia, pentru că pe-atunci nu puteai să vii și să pleci cum vrei din străinătate, am fost nevoit să stau acasă. M-a contactat un prieten să-i fac un dulap, un dressing, știind că aveam ceva experiență. Am cumpărat materiale, l-am făcut și mi-am dat seama că din dulapul ăla am făcut un profit de 1400 de lei, în trei zile, în condițiile în care aveam un salariu de 500 de lei”, își aduce aminte Iulian. Iar acela a fost momentul de revelație. Era o afacere care avea să aducă profit și, mai ales, să îi și placă.

Din recomandare în recomandare, s-a „născut” Yulmob

Prin recomandări, a ajuns să facă mobilă pentru din ce în ce mai multe persoane, iar în 2006 a decis că e momentul să își deschidă o firmă. Avea o mie de euro economii pe care i-a investit într-o autofiletantă și o mașină de tăiat la 45 de grade. Apoi a închiriat un garaj și un magazin pentru a expune mobila pe care o făcea. Dar pentru că era chiria mare și pentru că voia să facă economie, a subînchiriat unui magazin alimentar. S-a dovedit a fi o strategie de marketing foarte bună. Cine venea să-și cumpere o pâine, vedea și mobila expusă. „Aveam expuse două bucătării și un dulap, pe un perete, iar un alt perete era pentru o tejghea unde se vindeau alimente. Iar eu făceam mobila în spate. Eu făceam, eu vindeam, eu căram. Am stat în magazinul ăla 8 ani, dar tot cu gândul să plec afară, chiar dacă ajunsesem să câștig mai mult decât aș fi câștigat în străinătate”, spune Iulian.

Mutarea în prima hală

Comenzile au început să fie din ce în ce mai multe, iar Iulian a avut nevoie să cumpere mai multe utilaje și să angajeze oameni. Întâmplător, lucrând în domenii apropiate, l-a cunoscut pe administratorul unei mari firme de termopane din Bacău. I-a mobilat acestuia toată casa și i s-a oferit o încăpere în fabrica lui de termopane, pentru o chirie simbolică, pentru a avea mai mult loc de desfășurare. Această chirie simbolică l-a ajutat foarte mult pe Iulian la creșterea afacerii. În urma unor întâmplări nefericite, hala a fost cumpărată de un nou proprietar, care avea două firme de croitorie. Acesta i-a permis să rămână în continuare acolo, iar pentru că nu găsea oameni care să lucreze în croitorie, i-a spus lui Iulian că poate să și cumpere hala, dacă vrea, când va putea.

Prima tentație a fondurilor europene

Întâmplarea face ca, undeva prin 2017, Iulian Mina să participe, alături de alte firme, la o sesiune de informare despre fonduri europene  organizată în Bacău. L-a încântat atât de mult ideea, încât tot ce a făcut din acel moment a fost să pregătească terenul pentru clipa în care viitorul proiect va fi implementat. Nu a avut nicio secundă îndoiala că nu ar câștiga proiectul și a știut din momentul în care s-a depus cererea de finanțare că va lua echipamentele pe care și le dorea atât de mult.

A pregătit minuțios contractul de închiriere a halei, astfel încât să fie adecvat pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și a convenit cu proprietarul că poate investi în clădire în acest timp, urmând ca atunci când va veni momentul și va putea, o va cumpăra.    

Dacă m-aș fi dus la bancă să iau împrumut, la cum arăta hala asta atunci, nu primeam niciun ban. Am început într-o joacă. Le spuneam unor angajați ce să dărâme, ce să facă, unde e de modificat. Dar când mă uitam în portofel, nu aveam niciun ban. Tot ce câștigam, investeam. Dacă eu câștigam 10 mii de euro, investeam tot. Din 2017 am investit toți banii pe care i-am câștigat. Aveam în plan să termin de construit fabrica până se finalizează dosarul cu fondurile. Am construit toată fabrica asta de la A la Z, câteodată nici eu nu știu cum. Singurul credit pe care l-am făcut este cel necesar pentru avansul pentru a lua utilajele. Aștept să achit datoriile la bancă și apoi voi cumpăra spațiul”, spune Iulian.

A proiectat fabrica pentru viitoarele utilaje

Din momentul în care a fost convins nu numai că va aplica pentru fonduri, ci și că le va lua, a început să proiecteze toată fabrica în funcție de utilajele care aveau să vină. Spațiul, pereți, uși, cabluri, alte utilaje necesare evacuării prafului, rumegușului, tot. Utilajele pe care le voia erau voluminoase, le cunoștea prea bine, le studiase în amănunt. Învățase despre CNC-uri cât a lucrat la fabrica de mobilă Dedeman, iar cele pentru care a depus proiectul erau din Germania, top în domeniu, Biesse. Când i-au ajuns utilajele în fabrica nouă, cu tehnologie de ultimă generație, erau ca două bijuterii.

Iulian Mina a inaugurat fabrica nouă, cu noile utilaje, pe 30 august, printr-o mare petrecere alături de angajați. Are foarte multe planuri de viitor și vrea să tehnologizeze fabrica într-atât încât să nu mai fie nevoie de el ca să funcționeze. Deși acum face dormitoare, living-uri, dressing-uri și bucătării, cu cei 8 angajați pe care îi are, își dorește ca, în timp, să se axeze doar pe bucătării, așa cum fac marii producători care se specializează pe un singur produs. Tot el este de părere că ar trebui redeschise școlile profesionale. „Căutăm să angajăm oameni și nu găsim. Dăm anunț de angajare pentru tâmplari și vin ospătari. Dacă ar fi școlile profesionale, elevii ar avea o bază măcar, ar ști să țină mașina în mână. Aș chema copiii să vină să facă practică aici, în fabrică, să învețe meserie, poate le place. Trebuie investit în educație pentru că ei sunt viitorul”, este de părere antreprenorul.

Recent, a livrat mobilă pentru Google, la Paris și cu siguranță nu vrea să se oprească aici. Cât despre fonduri europene, proiectul depus a fost doar începutul, este convins că vor mai urma și altele până își îndeplinește tot ce are de făcut. „Aș depune și acum dosar pentru panouri solare, pentru stații de încărcare electrică, un stivuitor electric, o dubă electrică. Vreau să iau și un robot industrial pentru curățenie. Am o grămadă de idei. Faptul că folosesc cele mai performante utilaje în domeniu, calitatea pe care o ofer, seriozitatea și corectitudinea față de clienții mei mi-au adus succesul în România”.

Reporter REGIO este o nouă inițiativă ADR Nord-Est, care are în prim-plan promovarea proiectelor de succes ale beneficiarilor noștri, proiecte care au reușit să iasă în evidență aducând plus valoare și impact în comunitate. Într-o perioadă în care predomină știrile negative, vă propunem spre lectură povești frumoase, dar adevărate, menite să întărească credința că „se poate”! Fii parte din poveste!

Ești beneficiar Regio? Lasă-ne să-ți spunem povestea.

Contactează-ne pentru detalii la info@adrnordest.ro