cine suntem

Facilităm conexiuni. Construim sinergii. Sprijinim convergențe. Din Nord-Estul României către UE și nu numai.

Biroul de Reprezentare Bruxelles al ADR Nord-Est reprezintă regiunea de Nord-Est in UE. Lucrăm cu județe, municipalități, universități, instituții de cercetare, companii, școli și asociații profesionale și de suport.

Biroul de la Bruxelles a fost înființat în 2010 și a avut drept scop să se asigure că regiunea din nord-estul României are o voce puternică în UE și că este un actor proactiv în spațiul european care beneficiază de toate oportunitățile existente și care se promovează ca o regiune europeană deschisă către lume.

Viziune

Visăm la o regiune prosperă cu rezonanță în Europa și nu numai.

Misiune

Suntem deschizători de drumuri și sprijinim partenerii regionali să valorifice oportunitati si sa creeze impact la nivel internațional.

Echipă

Suntem o echipa tânără și interdisciplinara cu experiență în administrația publică, spațiul academic și sectorul privat și expertiză în activități de cercetare, scrierea de proiecte europene, atragerea de investiții, comunicare și promovare teritorială. 

Sebastian Hrib

Dorin Minea

Cosmin Ceucă

Andreea Leru

Alis Socea

Andrei Moscal

Realizari

Credem în oameni și în capacitatea lor de a crește, de a excela și de a transforma provocările în oportunități.

Împreună cu sute de organizații și mii de persoane am înregistrat următoarele reușite:

500>

de inițiative de colaborare și parteneriat

700>

de călătorii de afaceri facilitate (locale și internaționale)

1000>

de întâlniri și evenimente organizate

100000EUR

s-au întors în regiunea noastră datorită fiecărui proiect câștigător de subvenții în urma unui matchmaking dintre un campion din regiunea noastră cu un consorțiu internațional

50mil. EUR

valoarea apelurilor de proiecte curatoriate și diseminate către părțile interesate din regiune;

Ne mândrim și suntem recunoscători pentru victoriile noastre majore:

2003

EURADA

Fondată în 1992, Asociația Europeană a Agențiilor de Dezvoltare (EURADA) reunește oameni care lucrează la dezvoltarea economică printr-o rețea mare de 66 de membri în 21 de țări din Uniunea Europeană și nu numai.

Calitate de membru (2003)
Consiliul de administrație (2017)
Vicepreședinte (2020)

2011

EWRC

Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor este un eveniment anual de patru zile în timpul căruia orașele și regiunile își arată capacitatea de a livra creștere economică și locuri de muncă, de a pune în aplicare politica de coeziune a Uniunii Europene și de a demonstra importanța nivelelor local și regional pentru o bună guvernanță europeană.

Biroul de la Bruxelles a fost implicat continuu în EWRC, organizând numeroase paneluri și sesiuni în ultimii ani.

2016

Aplicații Taiex de succes (2016, 2017, 2020)

TAIEX-REGIO PEER 2 PEER facilitează schimburile între organismele naționale și regionale care gestionează și administrează fonduri din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul de coeziune. Ajută funcționarii publici să împărtășească cunoștințe, bune practici și abordări practice cu colegii lor din alte țări ale UE.
2017

ExpoReal München

ExpoReal este unul dintre cele mai mari și mai cunoscute evenimente comerciale și de investiții din Europa. Din 2017 până în 2019 Regiunea Nord-Est a fost reprezentată în standul României. Delegația a fost organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Forumul Economic Krynica

Cunoscut și sub numele de Davos din Est, evenimentul de 3 zile combină subiecte economice și politice globale cu practici europene. Invitați și vorbitori din întreaga lume participă, aducându-și valoarea adăugată prin întâlniri și conferințe. În ultimele trei ediții, reprezentanți ai autorităților locale din regiunea de nord-est a României au fost prezenți la Krynica, atât ca vorbitori, cât și ca participanți. Toate delegațiile au fost organizate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.
2018

Școala de vară EURADA

Cursul de vară EURADA 2020 este experiență de învățare excelentă care ajuta profesioniștii să dobândească cunoștințe, contacte valoroase și abilități pentru a pregăti propuneri de proiecte de înaltă calitate pentru agențiile lor de dezvoltare regională (ADR). Biroul de la Bruxelles a fost implicat de la început în această inițiativă iar in momentul actual este co-organizator.

// Cooperare cu regiunea Văii Aburra din Columbia (IUC LA)

// Cooperare cu regiunea Para din Brazilia (UE CELAC)

ERRIN

ERRIN este o retea cu sediul la Bruxelles, cu peste 125 de organizații regionale, din 22 de țări europene, dintre care majoritatea sunt reprezentate de birourile sale din Bruxelles.

Calitate de membru (2018)
Membrii consiliului de administrație (2018)
Conducere Grupului de Lucru ICT (2020)
Conducere Grupului de Lucru Specializare Inteligentă (2021)

2019

WIRE X

Începând cu 2010, Săptămâna regiunilor inovatoare din Europa (WIRE) este principalul forum politic european pentru inovare și dezvoltare regională. Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (România) a găzduit cea de-a 10-a ediție a „Săptămânii regiunilor inovatoare din Europa“ – WIRE X 2019 la Iași. Evenimentul a fost organizat sub agenda Președinției române a Consiliului UE 2019, cu sprijinul Comisiei Europene, Direcției Generale Cercetare și Inovare și Ministerului Cercetării și Inovării din România.

 

Extinde orizonturile

FACEM ACCESIBILE OPORTUNITĂȚILE INTERNAȚIONALE

Explorează noi oportunități de creștere, dezvoltă parteneriate durabile și proiectează idei inovatoare cu impact și dincolo de granițe.

 • Vizibilitate, finanțare și parteneriate
 • Rețele Europene
 • Priorități Europene

// Organizare misiuni economice și de experți în străinătate; 

// Reprezentare la târguri industriale și comerciale, cât și forumuri economice; 

// Poziționare idei de proiect în evenimente de brokeraj; 

// Organizare și participare la târguri, evenimente și conferințe internaționale;

// Identificare oportunități de înfrățire și parteneriat;

// Identificare parteneri pentru afaceri, proiecte și inițiative de cooperare;

// Diseminare informații cheie legate de ecosistemul proiectului UE.

// Curatoriat și diseminare oportunități financiare europene

Prezența noastră în rețele europene facilitează crearea de consorții și parteneriate europene și internaționale, atragerea de resurse și promovarea teritorială. Totodată, acestea pot oferi un cadru propice pentru a ne face vocea auzită în ceea ce privește teme cu mize europene și internaționale precum schimbarea climatică sau digitalizarea.

EURADA

Asociația Europeană a Agențiilor de Dezvoltare (EURADA), fondată în 1992, reunește profesioniști din domeniul dezvoltării economice printr-o rețea vastă de 80 de membri din 23 de țări din Uniunea Europeană și din alte țări. 

ERRIN

ERRIN (European Regions Research and Innovation Network) este o platforma localizata in Bruxelles, la care contribuie 125 de organizații regionale din 22 de țări din Europa. ERRIN facilitează colaborarea regională și schimbul de cunoștințe în beneficiul tuturor membrilor și organizațiilor partenere, promovând importanța ecosistemelor de inovare regionale.

ENDR

Aceasta organizatie reprezinta o retea a regiunilor cu activități legate de domeniul apărării și este coordonată direct de către Comisia Europeană (DG GROW). În acest moment rețeaua este formată din 35 de membri din 17 tari membre UE. ENDR sprijină schimbul de experiență între regiuni și organizarea unor evenimente de matchmaking pentru jucători relevanți în domeniu. Pentru următorul exercițiu financiar, Comisia Europeană propune alocarea a 7,9 Miliarde Euro pentru R&D în domeniul apărării.

// Pactul verde european este strategia UE pentru a ajunge la o economie durabilă. Planul creionează investițiile necesare și instrumentele de finanțare disponibile cu scopul de a stimula utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară și de a reduce poluarea. 

// Programul Noua Generație EU este un instrument european de redresare, ca răspuns la  pandemia Covid-19, incluzând subvenții și împrumuturi ce au în vizor redresarea sustenabilă, echilibrată, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toate statele membre

// Programul InvestEU are scopul de a mobiliza mai eficient investiţiile publice şi private garantate de către bugetul UE prin sprijinirea de proiecte în patru domenii majore:  1. Infrastructură sustenabilă. 2. Cercetare, inovare, digitalizare. 3. IMM-uri – facilitarea accesului la finanţare a companiilor mici şi mijlocii. 4. Investiţii sociale.

// Strategia industrială europeană include o serie de inițiative ce contribuie menținerea competitivității industriei europene la nivel mondial și a unor condiții de concurență echitabile, asigurarea neutralității climatice a Europei până în 2050 și conturarea viitorului digital al Europei.

resurse

01Ghiduri, rapoarte, opinii

02Întrebări și răspunsuri

 • De ce un birou în Bruxelles?

  Pe măsură ce din ce în ce mai multe decizii se iau la Bruxelles, tot mai multe entități, de la fermieri la bicicliști, grupuri industriale, până la regiuni, orașe, universități și orice alte forme asociative, vor să aibă o voce puternică. Un birou în Bruxelles ne permite să colectăm informații prețioase, să participăm și să fim consultați cu privire la politicile UE și, nu în ultimul rând, ne permite să participam la evenimente de intermediere de proiecte, astfel încât să putem găsi partenerii potriviți pentru viitoarele dvs. proiecte finanțate de UE.

 • De ce tocmai regiunea noastra are birou în Bruxelles?

  La momentul aderării României la Uniunea Europeană, regiunea noastră era oficial cea mai slab dezvoltată regiune a Uniunii. Tocmai din acest motiv, regiunea noastra are nevoie de eforturi suplimentare și sustinute pentru a recupera diferențele față de alte regiuni din România și din Europa. Pe lângă banii europeni alocați României, Biroul din Bruxelles încearca să atragă cât mai multe resurse financiare și non-financiare adiționale pentru regiunea Nord-Est și să pună pe agenda europeană problemele cu care se confruntă regiunea noastră, care are mai multe bariere financiare și geografice care împiedică o dezvoltare rapidă. O companie fondată într-o regiune central europeană poate avea pana la 40 de milioane de potențiali clienți într-o raza de 200 de km, într-o piață fără granițe, dar o companie fondată într-o regiune de graniță a EU15, nu numai ca nu are milioane de clienți, dar aceștia sunt răsfirați, există granițe politice, standarde diferite și logistica limitată. Totodată, regiunea noastră se află pe un trend pozitiv, iar ținta noastră este să devenim cea mai competitivă regiune de graniță în următorii 10 ani, și una din cele mai agile și inovatoare din EU15.

 • Ce este un eveniment de brokeraj de proiecte?

  Este un eveniment de intermediere a proiectelor, în care regiunile, orașele, companiile sau orice alte entități prezintă un apel de proiecte sau o anumită problemă pe care doresc să o rezolve în viitor. Desigur, scopul este de a găsi persoanele sau instituțiile potrivite pentru a se asocia pentru a aplica pentru câștigarea unei subvenții europene.

 • Echipa ADR Nord-Est Bruxelles scrie propuneri de proiecte?

  În general, nu. Nu dorim să fim un concurent pentru partenerii noștri consultanți. Totuși, în circumstanțe foarte speciale, vă putem ajuta cu alte sarcini, de exemplu – contribuim la dezvoltarea conceptului sau vă putem oferi sfaturi despre politica sectorială, vă putem revizui cererea, vă putem ajuta chiar și cu raționamentul și articularea atunci când vine vorba de legătura cu programul-cadru sau alte priorități ale UE. Pe scurt, înseamnă că nu ne asumăm responsabilitatea pentru cererea dvs., dar dacă este prima schiță de proiect, ne-am bucura să vă ajutăm. Dacă sunteți un începător, vă recomandăm să începeți cu Școala de vară EURADA și să participați la brokerajul de proiecte EURADA, doar pentru a vă face o primă impresie. 

 • Cum mă puteți ajuta în activitatea mea zilnică?

  Există multe modalități de a vă ajuta, vă putem recomanda târguri în care ați putea găsi noi clienți, vă putem construi o micro-strategie pentru a vă internaționaliza afacerea în câțiva pași simpli. Mai întâi, contactați-ne!

 • Care este valoarea adăugată a unei rețele?

  Apartenența la o rețea oferă oportunitatea de a cunoaște potențiali parteneri și, evident, de a te face vizibil pentru aceștia. Cunoscându-vă reciproc creați încredere. Încrederea este importantă din punct de vedere strategic, deoarece scade costul comunicării (sincere) parteneriale. Deci, dacă am încredere în tine, îți voi împărtăși ideea mea de proiect, bugetul meu, planurile mele, obiectivele mele, planul meu de afaceri. În acest fel, un proiect poate fi construit fără probleme. Fără încredere este imposibil să lucrezi cu alți parteneri, iar cooperarea este inutilă. Calitatea de membru al unei rețele (sectoriale, bazate pe proiecte, lobby) este crucială pe termen lung.

 • Ce fel de lobby facem?

  Ne exprimăm părerea cu privire la subiecte foarte specifice care au un impact asupra noastră, cum ar fi apelurile Orizont Europa sau regulile FEDR. Cotele geografice simple sau modul în care definim un IMM sau regulile de eligibilitate pot avea un impact considerabil asupra rezultatului unei cereri de proiecte. Când facem lobby, o facem astfel încât condițiile și termenii să nu excludă întreprinderile, universitățile și administrațiile locale din regiunea noastră.

 • La ce ajută cooperarea în UE? Ce costuri implică cooperarea? Dar lipsa acesteia?

  Europa reprezintă cel mai privilegiat loc al planetei, locul unde libertatea, democrația, inițiativa economică, libera exprimare, sănătatea, mediul, munca, viața privată sunt protejate la cel mai înalt nivel cu putință, raportat la standardele globale. Apartenența la Uniunea Europeană este o alegere strategică a României, care implica oportunități, garanții, dar și obligații. 

  Pe langa beneficiile vizibile, beneficiile invizibile ale Uniunii Europene sunt pacea și cooperarea. 

  Dacă vreți să înțelegeți care este valoarea cooperării, vă puteți imagina cât costă ostilitatea și animozitatea (culturale, economice, sociale). Când două țări sunt ostile, își impun tarife discreționare, își discreditează produsele, își sabotează serviciile, își pun piedici birocratice, își sabotează monedele, băncile, își învrăjbesc cetățenii. Sistemele economice răspund pe măsură, schimburile se reduc, încrederea oamenilor în viitor scade, știința devine propaganda, monedele își pierd valoarea, umanitatea dispare, apar semințele crizei și norii războiului. 

  Așadar, probabil cel mai subestimat bun public european este cooperarea, care nu poate fi transformat într-o valoare brută financiară din cauza magnitudinii mult prea mari.

 • De ce proiecte europene?

  Proiectele europene nu sunt o rezervă de bani în așteptarea unei întrebuințări, dacă mai exista vreun semn de întrebare. În general, un apel de proiecte este lansat atunci cand un ofițer de proiect își dorește sa rezolve anumite probleme din societate. De ce nu oferă banii pur și simplu? Pentru că ofițerul de proiect sau arhitectul schemei financiare își dorește ca beneficiarul să articuleze problema și să găsească rezolvarea într-un cadru anume de intervenție. În general, apelurile europene au o logica integrationista și urmăresc ca teritoriile noastre să conlucreze din ce în ce mai mult. Dacă cineva din regiunea Nord-Est ar vrea să facă un sistem revoluționar de purificare a apelor uzate, ofițerul de proiect ar putea, spre exemplu, introduce în apel un punctaj maxim celor care ar avea un partener străin. De ce partener străin? Pentru că un sistem de purificare care poate fi utilizabil în mai multe țări, înseamnă:  o economie de bani;  o posibilă afacere mai profitabilă; mai mulți potențiali clienți;  o creștere a încrederii între doi promotori care, altfel, nu și-ar fi vorbit niciodată; o poveste de succes a inovației, curiozității, ingeniozitatii umane care nu cunoaște granițe.  

Contact Birou Bruxelles

Adresa

Avenue Louise 54, etajul 3, Brussels, Belgium

 

Telefon

 

Newsletter Birou Bruxelles

SOCIAL MEDIA