Analiză climat investițional
Mapare oportunități investiționale
Dezvoltare relații strategice
Promovare potențial regional

Invest North-East este punct regional de contact pentru investitorii străini, ce asistă și consiliază companiile internaționale în vederea implementării proiectelor investiționale în Regiunea Nord-Est. Investițiile străine directe oferă o serie de avantaje pentru Regiunea Nord-Est, cum ar fi refacerea și restructurarea economiei prin introducerea tehnologiei de vârf și a managementului modern, sporirea producției și a calității produselor în concordanță cu standardele din țările europene avansate din punct de vedere economic, crearea de noi locuri de muncă, accesul la noi piețe sau stimularea întreprinzătorilor locali și a concurenței.

Scurtă prezentare a regiunii

Regiunea de Nord-Est a României este o zonă în care istoria, cultura și tradiția se completează cu un mediu natural deosebit de atrăgător. Regiunea are o populație de 3,221,819 locuitori (2022) și este formată din din șase județe: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Principalele sectoare de investiții din regiunea Nord-Est din România includ:

 • Industria agroalimentară și a lemnului
 • Tehnologia informației și comunicațiilor (IT&C)
 • Industria textilă
 • Sănătate
 • Energie și mediu
 • Turism

Serviciile noastre

 1. Consultanță și îndrumare pe toate etapele procesului decizional, inclusiv ajutoare de stat și stimulente fiscale, cadrul legal-fiscal și reglementarea.
 2. Asistență pentru antreprenorii din întreaga lume în implementarea proiectelor, oferind un punct de contact/manager de proiect desemnat.
 3. Identificare oportunități de investiții din regiune, de la locații brownfield sau greenfield la oportunități de joint-ventures, fuziuni și achiziții.
 4. Furnizare acces la resursele de parteneriat ale Enterprise Europe Network.
 5. Conectare investitori cu mediul antreprenorial prin intermediul incubatorului de afaceri Rubik Hub.
 6. Soluții personalizate pentru dezvoltarea de noi sau existente situri de lucru.
 7. Asigurare asistență în selectarea locațiilor și identificarea furnizorilor locali, potrivind nevoile investitorilor cu resursele locale, inclusiv resurse naturale, companii de recrutare și formare a forței de muncă, și servicii logistice.
 8. Identificare potențiali parteneri de afaceri pe lanțurile de valoare verticale sau orizontale și organizează evenimente de investiții.
 9. Servicii de „after-care” de înaltă calitate pentru susținerea continuă a investitorilor.

Experiența regiunii în găzduirea investițiilor străine

ADR Nord Est are o experiență îndelungată în sprijinirea companiilor din diverse țări și dimensiuni, pentru a se stabili în Regiunea de Nord-Est. Cunoștințele noastre despre structurile și rețelele de afaceri locale, dar si cele politice, sunt puse la dispoziția companiilor, cu scopul de a facilita tot procesul investițional.

Printre companiile străine care au ales deja să investească în Regiunea Nord-Est se află: Continental, Amazon, Oracle, Conduent, Lear Corporation, ZF Group, Phinia Maquinaria Agricola Sola.

Sprijin pentru investitori

Statul român oferă ajutor fiscal semnificativ pentru investițiile străine în Regiunea de Nord-Est, facilitând astfel dezvoltarea și prosperitatea afacerilor în această zonă. Bugetul pentru ajutor de stat pentru anul 2023 în România este de aproximativ 445 milioane de euro. Intensitatea maximă de alocare este cuprinsă între 50 si 60% în Regiunea de Nord-Est, iar valoarea ajutorului de stat poate fi de 37,5 – 45 de milioane de euro pe firmă.

În vederea sprijinirii investițiilor străine, există mai multe măsuri de exonerare de la plata taxelor pe teren, clădiri, planificare urbană, dar și a taxelor pentru schimbarea destinației terenului în cazul parcelelor situate în parcurile industriale.

Infrastructură 

În Regiunea de Nord-Est există 3 aeroporturi internaționale – Iași, Bacău și Suceava – care deservesc atât zboruri interne, cât și internaționale. Aeroporturile Iași și Suceava oferă, de asemenea, facilități pentru transportul de marfă. Regiunea este străbătută de o serie de coridoare rutiere europene care faciliteaza drumul spre Ucraina, Republica Moldova, vestul tarii (spre Cluj) si sudul tarii (spre Bucuresti).

În cadrul Regiunii de Nord-Est se găsesc 8 parcuri industriale și 9 clustere, care joacă rolul de centre industriale și de inovare regionale.

Contact

Sebastian Hrib

Coordonator Atragerea Investițiilor Străine – ADR Nord-Est

sebastian.hrib@adrnordest.ro