NOUTĂȚI SLIDER

ADR Nord-Est, o organizație verde – Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al ADR Nord-Est

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății evidențiază faptul că, la nivel european,  jumătate dintre călătoriile parcurse cu mașina au un traseu mai scurt de 5 km. De cele mai multe ori acestea sunt efectuate în orașe și pot fi cu ușurință înlocuite cu mersul pe jos sau cu mersul cu bicicleta.

Pentru mulți dintre noi mersul cu mașina este o necesitate absolută, însă pentru majoritatea este doar un obicei ce poate fi schimbat.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și-a asumat la începutul anului 2022 Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, cu scopul de a crește gradul de conștientizare al angajaților asupra beneficiilor utilizării metodelor alternative (sustenabile) de transport urban, de a menține și perpetua comportamentul sănătos al angajaților care au adoptat deja astfel de metode și de a modifica obiceiurile de mobilitate alel acelor angajați care se deplasează în prezent cu mijloace motorizate (spre stimularea unei migrații modale).

Pentru realizarea celor propuse, s-au implementat o serie de măsuri și acțiuni, dintre care poate cea mai notabilă este aplicația Appimotion. Aceasta monitorizează metoda de deplasare pe ruta acasă-serviciu și înapoi, calculând amprenta de carbon aferentă deplasării (sub forma unor valori ale indicatorilor de CO2, NOx și PM 2.5) și oferă punctaje în funcție de modalitatea de deplasare (cu mașina, cu mijloc de transport în comun, cu bicicleta, pe jos, etc.).

Utilizarea aplicației de către colegii noștri s-a dovedit a fi o bună metodă de conștientizare și înțelegere a micilor schimbări pe care fiecare dintre noi le poate face și care pot crea un impact major în comunitate.

Astfel,

  • La nivel de organizatie, după prima jumatate a anului 2022, am reusit sa evităm emiterea a 442,5 kg de CO2  echivalent cu plantarea a 15 terenuri de tenis cu copaci!
  • În Q2 2022 procentul deplasărilor efectuate în moduri active (mers și bicicletă) a crescut la 79% din totalul deplasărilor efectuate în cele 3 luni ale trimestrului comparativ cu 67% în Q1 2022
  • Avem colegi în top 10 utilizatori ca distanță parcursă, care au mers pe jos între 190 km și 420 de km în primele 2 trimestre, cumulat! … iar în top 5 avem colegi care au parcurs cu bicicleta, până la 460 de km în prima jumatate a anului (cumulat)
  • În Q2 2022 procentul deplasărilor efectuate în moduri active (mers și bicicletă) a crescut la 79% din totalul deplasărilor efectuate în cele 3 luni ale trimestrului comparativ cu 67% în Q1 2022

Însă acțiunile noastre de sustenabilitate nu s-au oprit aici! În paralel s-a instaurat o nouă tradiție în cadrul Agenției, Vinerea Verde la ARD Nord-Est. 

Este vorba despre un eveniment intern recurent, prezent și adoptat de tot mai multe instituții, organizații și companii din întreaga lume, ca o alternativă responsabilă la celebrarea consumerismului prin Black Friday.

Până în momentul de față ne-am bucurat de 3 ediții ale inițiativei Vinerea Verde la ADR Nord-Est, fiecare cu o tematică diferită, însă cu un obiectiv comun: conștientizarea responsabilității pe care o avem față de mediul înconjurător.

Am dat startul acestei noi tradiții în cel mai responsabil și clasic mod: prin parcurgerea pe jos a unui traseu turistic reprezentativ pentru orașul Piatra Neamț. O sinteză a zilei respective poate fi vizionată aici.

    

Cel de-al doilea eveniment Vinerea Verde la ADR Nord-Est  a fost reprezentat de către o expoziție (cu vânzare) de biciclete, susținută de un antreprenor local la sediul central al Agenției. Aici puteți vedea cum s-a desfășurat evenimentul.

Desene pe asfalt a fost ce-a de-a treia întâlnire a angajaților în cadrul inițiativei Vinerea Verde la ADR Nord-Est, un eveniment dedicat în primul rând copiilor angajaților noștri și organizat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, sub tema “Conexiuni mai bune”.

     

Cu certitudine vom continua să acționăm responsabil față de mediul înconjurător, atât la nivel de organizație, cât și pe plan personal. 

Din punct de vedere strategic ne-am propus extinderea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă și promovarea bunelor practici și către alte instituții sau companii.

Vă invităm să ne urmăriți în continuare demersurile și vă stăm cu drag la dispoziție pentru orice discuție pe subiectul mobilității urbane.