NOUTĂȚI Reporter Regio

Un pod între familie, afacere și fonduri europene, proiectat cu sprijin REGIO

Reporter REGIO: episodul 21

Un pod între familie, afacere și fonduri europene, proiectat cu sprijin REGIO

Povești de succes, posibile cu sprijinul Regio Nord-Est 2014-2020                                                                                                                                                                                                                                     

Petru Popa și-a transformat meseria în pasiune, iar pasiunea în afacere, făcând proiectare de drumuri și poduri încă din `78. A terminat Institutul Politehnic din Iași, la „Căi ferate, drumuri și poduri”, urmând modelul tatălui care lucra în domeniu, și a înființat prima firmă de proiectare în 1991, în Piatra Neamț. 10 ani mai târziu a redenumit firma sub numele Pemora SRL. Petru Popa are două fete: Mona, care este profesor universitar în Canada și Raluca, cu care face o echipă foarte bună lucrând împreună în proiectare și care va prelua conducerea firmei, la un moment dat. Dar nu încă, pentru că, deși este pensionar din 2015, se menține în formă făcând ceea ce i-a plăcut toată viața: proiectare. Cei 40 de mii de euro pe care i-a luat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 au ajutat echipa să evolueze, să ofere servicii de înaltă calitate și precizie cu ajutorul echipamentelor performante pe care le-au achiziționat prin proiect. Petru Popa spune că acum, la un an distanță de la finalizarea proiectului, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 20% și un rol important în această creștere au avut fondurile europene.

Proiectare, verificare proiecte, expertizare și lucrări de laborator

SC Pemora SRL este o afacere de familie cu 5 angajați: Petru, fiica cea mică Raluca, ginerele și încă două persoane experte. Această echipă realizează toate fazele de proiectare a lucrărilor de drumuri și poduri, dar și expertize tehnice și servicii de laborator pentru încercări în construcții. Petru și Raluca au studii doctorale în acest domeniu, iar în Moldova sunt doar 7 experți cu aceeași calificare ca a lui Petru. Laboratoare pentru încercări în construcții sunt doar două în toată Regiunea de Nord-Est, ceea ce înseamnă că Pemora SRL are activitate continuă. Nici în pandemie nu s-a stat deloc. Clienții principali sunt instituțiile publice, dar nu numai. Pemora SRL a proiectat partea de drumuri și platforme pentru 20 de magazine Dedeman din toată țara, la fel și Shopping City Piatra Neamț și alte complexe comerciale din țară, dar și drumuri și poduri din toată țara (Baia Mare, Cluj, Vâlcea, Constanța, etc). A proiectat pasajul pietonal de la Pietricica, intersecțiile în toate sensurile giratorii care s-au făcut în ultimul timp în Piatra Neamț. La Târgu Neamț a făcut dublura podului peste Ozana, de 100 m. „Avantajul este că avem mai multe domenii de activitate: proiectare, verificare proiecte, expertizare și lucrări de laborator. Sunt perioade în care vin din toate părțile lucrări. Nu ne plângem, avem experiență, știm cum să le facem”, spune Petru Popa.

Au depus singuri proiectul

Nevoia de investiții în aparatură a venit natural. Și-au dorit niște echipamente performante, de ultimă generație, care să îi ajute să-și diversifice serviciile și, în același timp, să ofere lucrări clare, cu o grafică deosebită. „Inițial, am vrut să luăm o sumă mare, 200 mii euro. Dar nu luasem în calcul partea de TVA și ne-am dat seama că suma pe care trebuia să o punem noi era mai mare decât ne permiteam, ar fi trebuit să facem credit în bancă. Eu nu sunt adeptul împrumuturilor. La final, ne-am întins cât ne-a fost plapuma, adică în jur de 40 mii euro. S-a dovedit în timp că a fost o decizie bună”, povestește Petru Popa. Dar asta a însemnat să rămână fără consultant pe proiect. Dacă inițial s-a bătut palma pentru 200 mii, procentul pentru consultanță fiind de 3%, când s-a redus la 40 de mii, s-a redus și procentul. „Am rămas suspendați. Dar a fost benefic pentru noi, până la urmă. Atunci Raluca s-a apucat de studiat intens Programul, a mai bătut la uși să pună întrebări, a mai sunat la ADR la Biroul de Informare. A citit tot ce se putea despre finanțări. S-a descurcat. Pentru noi a fost o experiență inedită. I-am spus fetei mele să vadă tot procesul acesta de învățare ca pe o calificare. Nu se știe niciodată unde te duce viața, e bine să știe tot ce se poate despre fonduri europene și Programul Operațional Nord-Est. În același timp, faptul ca nu am mai depins de alte firme și a depins numai de noi ne-a dat un anumit confort”, povestește Petru. Pentru el este foarte important să depindă cât mai puțin de terți. În orice. Faptul că și-au făcut singuri proiectul, că și-au luat echipamente care îi ajută să nu mai apeleze la consultanți a fost esențial pentru ei. „Nu toți au aceleași priorități, același ritm, sunt mai mulți factori și începe să scârțâie treaba. Încercăm să depindem cât mai puțin de alții. În proiectare, am avut multe contracte refuzate pe motiv că nu avem capacitate. Dacă puteam să le facem noi, bine, dacă nu, refuzam”.

Tehnologie performantă

Au achiziționat prin proiect o imprimantă pentru formate mari, un plotter și încă două aparate, dar și un sistem de iluminat cu fotovoltaice. Petru spune că totul a mers ca uns. „Ce am luat a fost de calitate. Știind caracteristicile, totul a mers foarte repede. De vreo 20 de mii de euro am luat aparatura din Australia. Am avut noroc pentru că furnizorul ne-a dat produsul cu caracteristici noi, îmbunătățite la preț vechi. Iar la finanțare, nu știu dacă am fost primii, dar am fost printre primii sigur. Ne-au venit banii foarte repede. Totul s-a întâmplat în 2-3 luni. A fost punct ochit, punct lovit”, spune Petru Popa.

Parte esențială a activității lor este laboratorul de încercări nedestructive, unde se verifică calitatea materialelor utilizate în construcția drumurilor și podurilor. În cadrul unei expertize, există faza de măsurători de teren, adică încercări. La început, nu aveau dotările necesare și au fost nevoiți să apeleze la colaboratori, la laboratoare terțe. „Așa ne-am trezit că realitatea din teren era una, iar în hârtii era alta. Și, în final, când trebuia să pun ștampila cu numele meu, era răspunderea mea. Toate lucrurile acestea sunt cu răspundere foarte mare. Sunt și probleme care pot să apară, nu e totul doar lapte și miere. Eu am copiii cu mine și trebuie să pot dormi noaptea liniștit”, spune Petru Popa. De aceea un echipament foarte important din proiect a fost cel de încercări de laborator. Cu ajutorul lui verifică calitatea mixturilor asfaltice, betoane, agregate, natura terenului, practic toate părțile componente ale drumului. „Avem aparatură pentru a determina drumul de la groapă până la faza finală. Iar unul din aparatele astea, cel din Australia, care este pentru planeitatea drumului, este cel mai performant din lume. Nici Ministerul nu are așa ceva. Noi îl folosim în cadrul încercărilor obligatorii care se fac pentru un tronson de drum. Trebuie făcute vreo 10 încercări și noi le facem la cel mai înalt nivel”, povestește Petru Popa.

Echipa Pemora avea dotările necesare desfășurării activității în proiectare în drumuri și poduri, dar multe dintre aceste expertize se făceau manual. Ca în orice domeniu, cu cât aparatura este mai de calitate, cu atât și expertiza este mai apreciată. „Altfel vorbești cu clienții dacă ai tehnologie în spate. Toți din echipă am făcut un curs de calificare ca să știm să utilizăm echipamentele. Fiind atât de valoroase, exista riscul să le stricăm. Am rămas buni prieteni cu furnizorii, ne ajutăm cu fiecare ocazie”. Întrebat dacă ar mai depune un al doilea proiect, a răspuns fără ezitare că fondurile europene sunt o binecuvântare pentru orice afacere și că sunt niște bani bine investiți care produc valoare. El se va retrage din activitate în curând, dar fiica sa va continua cu siguranță acest drum al finanțărilor europene, mai ales că a învățat perfect acest limbaj.  

Reporter REGIO este o inițiativă ADR Nord-Est, care are în prim-plan promovarea proiectelor de succes ale beneficiarilor noștri, proiecte care au reușit să iasă în evidență aducând plus valoare și impact în comunitate. Într-o perioadă în care predomină știrile negative, vă propunem spre lectură povești frumoase, dar adevărate, menite să întărească credința că „se poate”! Fii parte din poveste!

Ești beneficiar Regio? Lasă-ne să-ți spunem povestea.

Contactează-ne pentru detalii la info@adrnordest.ro