NOUTĂȚI RIS3

Cum încurajăm ecosistemul regional de inovare și antreprenoriat

Programul de valorificare a rezultatelor cercetării (RVP). Aceasta este inițiativa din cadrul Programului de Asistență Tehnică (AT) implementat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est cu sprijinul Băncii Mondiale, dedicată sprijinirii comercializării rezultatelor proiectelor de cercetare din mediul academic regional. Activitățile specifice programului au fost destinate susținerii echipelor de cercetare selectate și a proiectelor acestora cu potențial ridicat de comercializare în vederea îmbunătățirii gradului de pregătire tehnologică și comercială prin acordarea de asistență și îndrumare bazată pe propriile necesități pentru consolidarea capacității antreprenoriale și facilitarea interacțiunii cu industria, precum strategii de marketing, drepturi de proprietate intelectuală, strategii de comercializare etc.

Bazându-se pe lecțiile învățate din cadrul RVP 1.0 și cu o abordare deja experimentată și rafinată, ADR NE a lansat, în luna mai a anului trecut, cea de a doua ediție a Programului de valorificare a rezultatelor cercetării – RVP 2.0, având ca beneficiari echipele de cercetători dintr-un set mai larg de universități selectate din Regiunea Nord-Est. Apelul s-a bucurat de un real succes, înregistrând în total 13 aplicații.

În cadrul RVP 2.0, echipele selectate au lucrat timp de 7 luni împreună cu experți din cadrul ADR NE și Băncii Mondiale prin intermediul unor ateliere de dezvoltare a afacerii și sesiuni individuale de coaching în vederea primirii de asistență pentru lansarea pe piață.

În încheierea acestui program, ADR NE a organizat pe 12 aprilie 2022 evenimentul online RVP 2.0 DemoDay în cadrul căruia cele 7 echipe participante, care au parcurs cu succes toate etapele acestui program, au avut ocazia să își prezinte proiectele inovative de cercetare în fața publicului larg format atât din instituții publice cât și companii private interesate de soluțiile inovative prezentate, precum și să primească întrebări și feedback din partea unor specialiști în domeniul inovării, dezvoltării afacerilor și investițiilor private.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava ne propune o tehnologie inteligentă din domeniul IT&C de comunicare a luminii vizibile pentru siguranța activă a mașinii și asistența șoferului (IVLC).

Ora-Relief este soluția propusă de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru ameliorarea simptomelor și reducerea efectelor secundare induse de terapia oncologică.

În domeniul Educației, pentru îmbunătățirea procesului de predare și demonstrație în știintele vieții, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași ne propune imprimarea 3D a modelelor macromoleculare fizice (modelemoleculare.ro).

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost prezentă în program cu 4 soluții inovative. În domeniul Sănătate, SMARS ne propune sisteme de recuperare medicală activate inteligent cu fire cu memoria formei iar OrthoBioAlloy dezvoltă o nouă generație de biomateriale metalice utilizate pentru aplicații medicale. De asemenea, în același domeniu este de interes proiectul uProSense care are ca obiectiv dezvoltarea unei platforme de detecție electrochimică serigrafiată pe bază de electrozi din cerneală speciala. În domeniul Mediu, PureGeo ne recomandă soluții inovatoare și durabile pentru eliminarea poluanților prioritari și emergenți pentru procesele avansate de tratare a apelor uzate

RVP 2.0 DemoDay a fost înregistrat și transmis live pe Facebook. Informația despre evenimentul live a ajuns la 939 de persoane și s-au înregistrat 57 de reacții, comentarii și distribuiri. De asemenea, 412 persoane au vizionat live-ul în diferite momente ale acestuia. Pe Zoom, evenimentul a înregistrat un număr maxim de 86 de participanți.

Prezentările integrale ale proiectelor și componența echipelor se pot consulta pe site-urile dedicate RVP 2.0:

Înregistrarea integrală a evenimentului RVP 2.0 DemoDay poate fi vizionată pe pagina de Facebook a ADR NE.