NOUTĂȚI

ADR Nord-Est lansează Campania de expresii de interes: Vreau să fiu partener la Climathon 2022

ADR Nord-Est își continuă misiunea de a influența, într-un mod pozitiv, sfera largă a sustenabilității construind, împreună cu actorii regionali responsabili, noi soluții, proiecte în colaborare, de impact regional, împărtășire de bune practici și noi metode de utilizare eficientă a resurselor.

Ca parte a preocupărilor și implicării ADR Nord-Est pentru un mediu mai curat și mai puțin poluat la nivel regional, și pentru că ne dorim să continuăm tradiția, în perioada 28-30 Octombrie 2022 vom organiza cea de-a 3a ediție a evenimentului Climathon în Regiunea de Nord-Est –  Climathon 2022.

Astfel, lansăm public Campania pentru expresii de interes “Vreau să fiu partener la Climathon 2022!, prin care vă solicităm implicarea activă, în calitate de partener și deținător de provocare climatică, în Climathon 2022.

Suntem în căutarea unor actori publici sau privați, care își doresc cu adevărat schimbarea în bine și sunt pregătiți să găsească soluții la provocările climatice cu care se confruntă. Calitatea de partener Climathon 2022 nu implică costuri suplimentare. ADR Nord-Est își va asuma calitatea de facilitator în acest proces și va aduce la masă diferiți actori regionali care vor co-crea soluții de impact care să vină în ajutorul dumneavoastră.

Trebuie doar să veniți cu provocarea, și noi vom avea grijă să aducem echipele potrivite pentru a identifica cele mai bune soluții.

Provocările climatice se pot încadra într-una din următoarele tematici:

  • Mobilitate și transport (transport curat, servicii comune etc.)
  • Clădiri și peisaje urbane (soluții bazate pe natură, adaptare climatică etc.)
  • Energie & Electricitate (tranziția la energie regenerabilă, sisteme energetice, eficiență energetică)
  • Utilizarea și conservarea terenurilor (împădurire, biodiversitate)
  • Materiale și reciclare (managementul deșeurilor, inițiative circulare, managementul apei etc.)
  • Sănătate și bunăstare (impactul asupra climei și asupra sănătății)
  • Reducerea riscului la dezastre (rezistența la vreme extremă, dezastre naturale), etc.

Așadar, dacă aveți o provocare în zona de schimbări climatice, vă așteptam să vă înscrieți expresia de interes completând formularul online (https://bit.ly/3OQJY8E), și vă vom contacta în cel mai scurt timp pentru a vă oferi detalii suplimentare.

Expresiile de interes pot fi înregistrate până la data de 1 Septembrie 2022, și vor fi selectate maxim 2 provocări din aceeași entitate, sau din entități diferite.

Climathon reprezintă o mișcare globală apărută în 2015, de tip Ideathon care se organizează local în orașele participante și se adresează tuturor celor care doresc să acționeze în vederea soluționării unor probleme sau nevoi ale orașelor. Climathon este evenimentul în care locuitorii unui oraș, studenții, angajații și autoritățile publice își pun creativitatea și ideile la contribuție cu scopul de a identifica soluții și propun acțiuni pentru anumite provocări cu care se confruntă pentru adaptarea la schimbările climatice la nivel local sau la nivel de companie.

Edițiile anterioare în Regiunea de Nord-Est:

Climathon Piatra Neamț (13-14 noiembrie 2020), în parteneriat cu EIT Climate-KIC, Primăria Piatra Neamț și sponsorul principal EoN, s-a bucurat de participarea a peste 60 de persoane, a fost un Maraton de idei, punând împreună 4 echipe de specialiști care, timp de două zile, au construit soluții în jurul celor 4 provocări propuse în eveniment. Sinergia care s-a format în fiecare echipă, entuziasmul participanților și dorința reală de a găsi și implementa soluții la provocările generate de schimbările climatice în orașul Piatra Neamț ne-au impresionat și ne-au determinat să organizăm și cea de-a doua ediție. Piatra Neamț este oraș pilot identificat pentru implementarea Inițiativei Bauhaus în Regiunea Nord-Est în perioada 2021-2027.

Mai multe detalii: https://climathon.climate-kic.org/piatra-neamt

Climathon Suceava (18-19 noiembrie 2021), alături de EIT Climate-KIC, Primăria Municipiului Suceava și The Climate Vertical, a adunat mai bine de 40 de persoane, specialiști din mediul universitar, public, privat, ONG sau pur și simplu oameni dornici să se implice din spirit civic, care s-au alăturat Ideathon-ului și au generat soluții pentru cele 2 provocări climatice propuse în eveniment. Suceava este astăzi unul din municipiile selectate la nivel European în Inițiativa 100 orașe neutre climatic.

Mai multe detalii: https://climathon.climate-kic.org/suceava