NOUTĂȚI

JobDirect pentru tinerii NEETs în cadrul inițiativei ALMA

Marți, 20 februarie, a avut loc la Iași, la Palatul Braunstein, evenimentul de lansare a proiectului „JobDirect pentru tinerii NEETs în cadrul inițiativei ALMA”, organizat de Fundația Alături de Voi România. Este un proiect finanțat de Comisia Europeană în cadrul Social Innovation Initiative/ ESF+, în valoare totală de aproape 600 mii de euro, ce se va desfășura până în aprilie 2025, în parteneriat cu Infor Elea și Consorzio Nazionale CGM din Italia și cu parteneri din România, printre care și ADR Nord-Est.

„JobDirect pentru tinerii NEETs în cadrul inițiativei ALMA” este un proiect inovator de incluziune activă cu scopul de a da posibilitatea celor mai vulnerabili tineri din Regiunea Nord-Est, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care nu urmează un program de educație, ocupare sau formare profesională (NEETs), să își găsească un loc de muncă și să se integreze în societate, prin îmbunătățirea competențelor, cunoștințelor și experienței în medii profesionale din Europa. Acest proiect deschide porțile spre noi orizonturi pentru 100 de tineri NEETs, oferindu-le șansa de a-și construi viitorul pe care și-l doresc. Dintre participanți, 40 vor fi aleși pentru a avansa în etapa următoare, iar 32 dintre aceștia vor avea posibilitatea să meargă într-o mobilitate profesională în Italia, timp de 2 luni. Această experiență le va permite să-și valorifice și să-și exerseze competențele într-un mediu profesional stimulativ, care le va modela parcursul profesional și personal.

La evenimentul de lansare a proiectului de la Iași, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a fost reprezentată de Gabriela Macoveiu, Director Direcția de Comunicare, Inovare și Cooperare Externă, care a transmis celor prezenți:

Ne bucurăm să fim parteneri în acest proiect. Văd rolul nostru mai degrabă în partea a doua a proiectului, atunci când se vor întoarce acești tineri în România și va trebui să găsim împreună soluții să aibă o călătorie cel puțin la fel de frumoasă ca cea pe care au făcut-o în Italia. Am descoperit în 2017 această lume în care ADV evoluează și de atunci mi-am dat seama că aveți un rol foarte important în ceea ce înseamnă întoarcerea către societate a unei părți din populația regiunii pe care, poate, nu am privit-o cu suficientă atenție. Suntem mânați de aceeași credință că putem aduce schimbare prin ceea ce facem, iar parteneriatul nostru are mari șanse să devină unul de succes. Sunt convinsă că putem să arătăm lucruri frumoase tuturor, inclusiv în Bruxelles prin reprezentanța noastră permanentă acolo”.

Evaluarea rezultatelor acestui proiect va juca un rol esențial în fundamentarea deciziei Comisiei Europene de a iniția un apel pentru finanțare la nivel național, prin intermediul Autorității de Management care gestionează Fondul Social European.