NOUTĂȚI SLIDER

Implicarea stakeholderilor în proiectele de cooperare interregională – Proiectul CLUSTERIX 2.0

Comisia Europeană a aprobat programul Interreg Europe 2021-2027! Veste bună pentru ADR Nord-Est și implicit, pentru biroul Cooperare Externă, care au fost foarte activi în programul trecut, implementând proiecte de cooperare interregională, pe diverse subiecte: eficiență energetică, achiziții publice verzi, economie circulară, clustere, managementul apei și altele.

Datorită acestor proiecte s-a putut crea un mediu favorizant împărtășirii unor soluții pentru provocările comune, prin valorificarea practicilor de dezvoltare regională de la consorțiile proiectelor și stakeholderii implicați  și s-a stimulat, totodată, dorința de a învața și de a adopta cât mai multe bune practici.

De-a lungul timpului, am implicat diferiți actori, fie din rândul autorităților publice locale sau IMM-uri în proiectele noastre, tocmai pentru a avea un impact regional. Dorim, așadar, să împărtășim cu voi experiențele unor stakeholderi care au avut deschiderea de a ne însoți în vizitele de studiu. Vor urma și alte articole cu „testimonialele” lor, însă astăzi vom începe cu proiectul CLUSTERIX 2.0.

Proiectul CLUSTERIX 2.0 abordează subiectul îmbunătățirii politicilor regionale de inovare prin implicarea clusterelor în proiectarea și implementarea strategiilor de inovare și specializare inteligentă. Rolul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est constă în îmbunătățirea guvernanței POR Nord-Est 2021-2027, Axa Prioritară 1, prin definirea unui apel de proiecte inovative dedicat clusterelor.

Pandemia Covid-19 a lovit economia tuturor țărilor, unele sectoare fiind mai puternic afectate decât altele, această perioadă arătând clar punctele slabe ale lanțurilor valorice globale.

Grupul de experți europeni pentru clustere a reafirmat faptul că aceste structuri, în speță  clusterele, au potențialul de a accelera tranziția ecologică și digitală, de a consolida reziliența și de a stimula redresarea.

Partenerii proiectului din România, Austria, Italia, Ungaria, Danemarca, Franța, Belgia și Suedia au avut ocazia, pe parcursul proiectului, să facă schimburi de experiență cu privire la modul în care factorii de decizie regionali pot sprijini și pot lucra în parteneriat strâns cu clusterele, abordând în mod specific următoarele domenii în care este necesară și utilă unificarea tuturor forțelor:

  • Creșterea rezilienței sistemului de sănătate;
  • Promovarea pe scară largă a modelului de business complet digitalizat;
  • Redresarea economiilor regionale.

Un subiect de mare interes pentru Agenția noastră, dar și pentru primul Hub European de inovare digitală (EDIH) din regiunea Nord-Est – Digital Innovation Zone (DIZ), a fost digitalizarea. Vizita de studiu pentru grupul de lucru pe digitalizare a fost organizată la Lyon, Franța de către partenerul francez al proiectului – Regiunea Auvergne-Rhône-Alpes.

Impactul vizitei de studiu asupra EDIH-ului din regiunea Nord-Est și valoarea adăugată dobândită

Urmează să implementam proiectul EDIH în regiune și am realizat că acest schimb de experiență va fi o inspirație pentru acțiunile viitoare ale DIZ. Așadar, când a venit propunerea de a participa, nici nu am stat pe gânduri. Nu exagerez cu nimic când spun că a fost o experiența edificatoare și foarte bogată în informații și interacțiuni cu organizații cu același domeniu de activitate.” mărturisește Lidia Bețoaea, expert DIZ, care a participat la această vizită de studiu.

Atracția principală a vizitei de studiu a fost „Campus Région du numérique” care reprezintă o ofertă inovatoare de servicii digitale, condus de Regiunea Auvergne-Rhône-Alpes și care este accesibil la nivel național. Totodată, campusul, care se întinde pe o suprafața de 10,000 m2 găzduiește școli și centre de formare, actori în inovare și transformarea digitală a afacerilor. În plus, campusul găzduiește, o fabrică complet digitalizată (smart factory).

În primul rând, am văzut cum arată un centru de inovare digitală funcțional, care susține cu adevărat procesul de transformare digitală într-o regiune. Am văzut modele de organizare, metode de livrare a serviciilor specifice unui centru de inovare digitală. Am văzut ce fel de activități desfășoară centrul de inovare și cum influențează pozitiv viața beneficiarilor, de la training-uri, până la crearea unor noi contacte și pilotări în diverse domenii. Totodată, datorită faptului că sunt unul dintre coordonatorii proiectului, am adus mai multă înțelegere în rândul partenerilor asupra modului în care ar trebui să implementam proiectul nostru, pentru a avea cât mai mare impact. Așadar, cea mai mare valoare adăugată am simțit-o la vizita în centrul de inovare digitală din Lyon.

„Uimitor, captivant!”

Am ținut neapărat să știm dacă așteptările ei au fost îndeplinite, întrucât cel mai real succes este răspunsul primit de la stakeholderii cu care lucrăm:
Spun cu sinceritate că așteptările mele au fost depășite și mi-ar plăcea să mai am astfel de experiențe care să mă ajute să mă dezvolt, să îmi lărgesc viziunea, să gândesc mai neconvențional <<out of the box>>, iar cu toate cunoștințele acumulate, să contribui la dezvoltarea capabilităților din DIZ și implicit să măresc impactul serviciilor DIZ în regiune.

Vom continua să promovăm reacțiile stakeholderilor care au curiozitatea de a afla cum funcționează lucrurile în alte state membre, pentru a stimula interesul și pentru alți actori care vor dori să ne fie aproape în următorul program Interreg Europe 2021-2027, în proiecte noi, benefice pentru regiunea noastră.