NOUTĂȚI

Cooperare internațională în domeniul cercetării, în cadrul Taberei de la Dorna Candrenilor, județul Suceava

În perioada 22-26 Mai 2023, în comuna Dorna Candrenilor din Jud. Suceava, s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a taberei de cercetare, organizată și coordonată de Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, din Olanda.  Realizarea proiectului s-a datorat, ca și în anii trecuți, Prof. Nellie van der Pasch, responsabil activități pentru România.

Echipa care a participat la acest program a desfășurat o amplă activitate de cercetare, descoperire și identificare a nevoilor comunității din Dorna Candrenilor, urmărind oportunități din domeniile cu potențial de dezvoltare precum: turism, ecologie, stil de viață sănătos, agricultură, etc.  Acest exercițiu de cercetare a avut ca finalitate descoperirea de soluții inovatoare pentru îmbunătățirea stilului de viață al locuitorilor.

Tabăra de anul acesta a beneficiat de implicarea activă a Universității Ștefan Cel Mare din Suceava, coordonator fiind Prof. univ. dr. Carmen NĂSTASE, Decan al
Facultății de Economie, Administrație și Afaceri. Totodată, menționăm și de sprijinul permanent al autorităților publice locale din Dorna Candrenilor, prin Domnul Primar Dănuț Candrea, dar și de implicarea activă a Domnului Radu Rey, Președintele Asociației RoMontana.

57 de studenți alături de cei 4 profesori coordonatori din Olanda, împreună cu cei 12 studenți și 1 profesor coordonator de la Universitatea Ștefan Cel Mare din Suceava, au participat la un amplu proces de documentare, cercetare și elaborare de posibile idei de proiecte inovatoare.

În primele 2-3 zile ale săptămânii de teren, prin activitățile desfășurate, studenții  au încercat să înțeleagă modul de viață al cetățenilor din Dorna Candrenilor, să observe care sunt mijloacele de trai al acestora, cum fac față provocărilor existente și modul în care autoritățile publice, organizațiile societății civile și sectorul privat le influențează stilul de viață de zi cu zi.

În cea de-a doua parte a săptămânii, studenții au încercat să descopere cât mai multe idei inovative, având la bază cunoștințele acumulate în timpul orelor de teorie ale modulului studiat,  cât și pe baza interviurilor realizate cu sătenii dar și cu alți actori relevanți din comunitate.

La sfârșitul săptămânii, în data de 26 Mai 2023, fiecare echipă (din totalul de 12), a prezentat comunității locale câte o idee de proiect. Soluțiile inovative propuse pentru comunitate au fost foarte interesante: realizarea unui centru integrat de servicii turistice, a unui centru de consultanță pentru antreprenoriat în mediul rural dedicat tinerilor, organizarea unei cooperative a producătorilor pentru a obține prețuri mai bune pentru lapte și pentru comercializarea producției obținute în gospodăriile montane, o piață de schimb pentru producătorii locali, un muzeu sezonier și multe alte idei ce vor putea fi implementate în viitor.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est mulțumește echipei din cadrul Van Hall Larenstein University of Applied Sciences din Olanda, în special Prof. Nellie van der Pasch, care este la ultimul proiect în calitate de coordonator al acestuia în România. Ne așteptăm ca, sub îndrumarea noului coordonator al proiectului “Tabara de Cercetare” din anii viitori, să fie abordate noi provocări ale comunităților din Regiunea de Nord-Est și noi idei inovatoare să fie identificate în comunitățile unde se va desfășura cercetarea.

Mulțumim gazdelor primitoare din Dorna Candrenilor, în special Primăriei Dorna Candrenilor, Asociației RoMontana, Centrului de Economie Montană din Vatra Dornei, pentru că au făcut posibilă această nouă experiență științifică interculturală și așteptăm cu nerăbdare rezultatele muncii din teren.

Ne bucurăm că, an de an, reușim să aducem împreună energia și creativitatea tinerilor cercetători români și olandezi, scopul fiind mereu același: identificarea unor potențiale idei de proiecte inovatoare care pot contribui la consolidarea dezvoltării comunităților locale.