COMUNICATE DE PRESĂ NOUTĂȚI

ADR Nord-Est susține Forumul European „Tehnologii inteligente în diagnosticul și tratamentul medical’’

În perioada 7-9 februarie 2023, va avea loc la Iași, Grand Hotel Traian, forumul european ‘SMART HEALTH TECHNOLOGIES IN MEDICAL DIAGNOSTIC AND TREATMENT’, un eveniment organizat de către Clusterul Imago-Mol, cu sprijinul ADR Nord-Est și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T Popa” din Iași, în calitate de membri fondatori, și în parteneriat cu Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învătământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), Asociația Clusterelor din România – ClusteRO și PHILIPS.

Forumul, cu participare europeană și națională, va aduce împreună, timp de 3 zile la Iași, numeroși actori cheie hotărâți să aducă îmbunătățiri sistemice în domeniul sănătății, în întreaga Europă, și dispuși să împărtășească cunoștințele științifice și tehnologice, să promoveze inovarea și să conecteze știința cu mediul de afaceri.

Iașul va deveni pentru 3 zile, epicentrul european în tehnologie medicală inteligentă, întrucât prin forumul SMART HEALTH TECHNOLOGIES IN MEDICAL DIAGNOSTIC AND TREATMENT’, ne propunem să îmbunătățim colaborarea, schimbul de cunoștințe tehnice (know-how) și internaționalizarea afacerilor din domeniul medical, facilitând, în același timp, oportunități de creștere, dezvoltare și networking pentru startup-uri și companii.’, a declarat Alina Căpitanu, Șef Birou Proiecte Externe ADR Nord-Est și Vice Președinte Cluster Imago-Mol.

Printre jucătorii cheie ai ecosistemului de sănătate românesc și european, ce vor fi prezenți la eveniment, menționăm: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, asociații și clustere Health & Med Tech și companii de cercetare în domeniul medical din Belgia, Grecia, Spania, Italia și România, Universitățile de Medicină și Farmacie din Iași și București, companii de tehnologie medicală europene și românești, dar și mulți alții, experți relevanți ai domeniului.

Pornind de la sesiunile de panel în care managerii clusterelor vor prezenta cele mai bune practici în transformarea ecosistemului Smart Health, specialiștii europeni se vor implica în prezentări despre Smart Health și tehnologiile IA (Inteligență Artificială) în diagnosticul și tratamentul medical, managerii spitalelor vor dezbate provocările în implementarea conceptelor de spitale inteligente și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți vor prezenta cum pot fi încorporate nevoile pacienților în asistența medicală personalizată.

De asemenena, o masă rotundă va fi prilej de generare a proiectelor care se concentrează pe idei noi necesare pentru implementarea conceptului de „Smart Health”  în întreaga Europă. Scopul este de a facilita dezvoltarea parteneriatelor dedicate tehnologiilor inteligente de sănătate în diagnostic și tratament medical și de a aplica pentru programe de finanțare europene, cum ar fi Horizon Europe, EU4Health, Digital Europe sau Interregional Inovation Instrument(I3).

Inovația este impulsul neîncetat de a rupe status quo-ul și de a dezvolta acolo unde puțini au îndrăznit să meargă. Suntem susținători și promotori ai inovării în Regiunea Nord-Est și ne bucurăm să vedem la Iași oameni importanți, atât de la nivel european cât și național, dispuși și hotărâți să promoveze inovarea în sănătate și să abordeze concepte noi, precum: medicina de precizie, utilizarea inteligenței artificiale în diagnosticul precoce, tratamentul personalizat al pacienților și tehnologii care vor conduce la implementarea conceptului de spital inteligent.’, a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Pe 8 februarie 2023, în cea de-a doua zi a evenimentului, va avea loc competiția europeană de Smart Health Pitching, în care startup-uri și companii din domeniile medicale HealthTech și MedTech vor prezenta ideile lor de afaceri către manageri de clustere și spitale, specialiști din domeniul medical, clienți potențiali și investitori, experți din industrie care caută soluții și oportunități de investiții în Health & Med Tech. 

Startup-ul/compania câștigătoare va beneficia de un premiu în valoare de 1.000 EUR, o prezentare extinsă, la 10 minute după anunțarea câștigătorului, precum și vizibilitate pe site-ul evenimentului și pe rețelele de socializare, ca startup-ul câștigător din 2023.

Forumul ‘SMART HEALTH TECHNOLOGIES IN MEDICAL DIAGNOSTIC AND TREATMENT’ reprezintă o oportunitate de implementare a schemei ClusterXchange și de îmbunătățire a colaborării dintre clusterele europene și membrii acestora în domeniul medicinei de precizie, fiind organizat în cadrul proiectului MEDIC NEST, un proiect finanțat prin COSME care aduce împreună patru clustere europene: IMAGO-MOL din România, MEDVIA din Belgia, Hellenic BioCluster din Grecia și Leon Research (BIOTECYL) din Spania. În cadrul proiectului, MEDIC NEST va facilita înființarea unui Meta Cluster privind Medicina de Precizie, dezvoltarea Strategiei MEDIC NEST în Medicina de Precizie și a unui Plan de Acțiune Comun pilot, pentru Medicina de Precizie în Oncologie 2022-2027.

Pentru mai multe informații despre eveniment și pagina de înregistrare, vă rugăm să accesați următorul link: https://medicnest.eu/testercluster/smart-health-technologies-forum/