NOUTĂȚI SLIDER

Accelerarea transformării digitale a serviciilor de sănătate în Regiunea Nord-Est – concluzii post-eveniment

Au fost două zile pline de energie și entuziasm, 9-10 iunie 2022, în care reprezentanți ai autorităților publice, manageri de spitale, medici, profesori universitari și companii care produc soluții digitale în domeniul sănătății s-au adunat la aceeași masă, pentru a-și expune nevoile, a colabora și a încerca să găsească soluții inovative și acțiuni comune pentru ‚Accelerarea transformării digitale a sistemului de sănătate în Regiunea Nord-Est’ și, implicit, pentru sistemul medical din România.

Evenimentul a fost organizat de ADR Nord-Est și Inițiativa Vanguard și face parte din programul european Science Meets Regions, coordonat de Joint Research Center (JRC).

Prima zi a evenimentului a fost o sursă de inspirație pentru personalul din sistemul medical, fiind prezentate exemple de bune practici din România (Iași, Cluj Napoca, București), dar și din Europa (Austria și Țările de Jos). În cadrul unei sesiuni speciale interdisciplinare a fost evidențiat rolul inteligenței artificiale în diagnosticul medical și au fost prezentate produse inovative, create de companii românești, menite să faciliteze accesul pacienților la serviciile de sănătate și să eficientizeze procesele în sistemul medical. Nu în ultimul rând, s-au subliniat perspectivele regionale, naționale și europene referitoare la modalitățile de accelerare a transformării digitale a serviciilor de sănătate.

Cea ce-a doua zi a evenimentului a avut un specific interactiv, fiind organizat un Innovation Camp, după metodologia JRC. În cadrul celor două grupuri de lucru, s-au evidențiat nevoile sistemului de sănătate din regiunea de Nord-Est, împreună cu potențiale soluții pentru acestea. În urma dezbaterilor și a prezentării surselor de finanțare disponibile în perioada de programare 2021-2027, s-a subliniat nevoia de colaborare și de dezvoltare de parteneriate la nivel micro și macro, conceperea și implementarea unei strategii comune la nivel regional, facilitarea interoperabilității datelor medicale, implementarea unui sistem de management al documentelor, un inventar electronic al echipamentelor și dispozitivelor medicale, dar și sisteme de telemedicină sau un ‚cloud’ regional de imagistică medicală.

Dincolo de acest eveniment, ADR Nord-Est a reiterat disponibilitatea de a facilita dezvoltarea de proiecte în domeniul digitalizării sistemului de sănătate și de a organiza în continuare discuții tematice cu factorii interesați pentru a dezvolta ideile de proiecte generate în cadrul evenimentului.

Ne-am bucurat să fim gazda unui astfel de eveniment, în care focusul a fost pe  discuții aplicate, intervenții bazate pe provocări reale din piață, prezentarea de soluții inovative și identificarea unor acțiuni imediate, necesare accelerării digitalizării sistemului de sănătate din România!