NOUTĂȚI

Ziua Sustenabilității în România

Pe 27 octombrie a avut loc Ziua Sustenabilității în România, o inițiativă a Ambasadei Sustenabilității în România, organizată în parteneriat cu Lidl România, la care  Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a alăturat în calitate de partener.

Ziua Sustenabilității în România este despre schimbare. Avem nevoie să ne schimbăm modul de a trăi și de a folosi produse și servicii. Companiile responsabile și Uniunea Europeană accelerează tranziția către modelul economic care ne va ajută să trăim într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă. Pentru a susține aceste eforturi, este nevoie ca noi, consumatorii, să alegem produsele și serviciile fiind atenți și la impactul pe care acestea le au asupra mediului și, implicit, asupra sănătății noastre. Dincolo de eforturile organizatiilor, atâta timp cât nu există cerere, nu va apărea nici oferta. Cumulate, alegerile noastre individuale mai sustenabile au puterea de a remodela lumea în care trăim și pe care o vom lăsa moștenire generațiilor viitoare. 27 octombrie este ziua în care discutăm. În tot restul anului, acționăm.
Dragoș Tuță
Președinte și Fondator Ambasada Sustenabilității în România

Urgență climatică

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) termenul „urgență climatică” se referă la situația actuală a schimbărilor climatice prezente în acest moment la nivel global.

Se estimează că, la nivel global, peste 50 de miliarde de GES sunt emise în atmosferă în fiecare an. În timp ce unele gaze cu efect de seră apar în mod natural, de la revoluția industrială, oamenii au crescut concentrația la niveluri nesustenabile, de aceea acum există mai mult dioxid de carbon în atmosfera noastră decât în orice moment al istoriei omenirii. O mare parte din aceasta este rezultatul arderii combustibililor fosili precum petrolul și cărbunele, defrișările în cele mai mari păduri din lume și creșterea în masă a animalelor. Suntem acum în fața unei triple crize planetare – schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea, fenomene negative interconectate și cu impact major asupra calității vieții pe Pământ.

Activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili, contribuie la creșterea concentrației de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului.

Pe măsură ce concentrația crește, crește și temperatura medie globală a lumii. În prezent, temperatura medie globală se situează cu aproximativ 1,1 °C peste nivelurile preindustriale. Dacă această creștere a temperaturii atinge 2°C, se estimează că va exista un risc și mai mare de evenimente naturale periculoase sau chiar catastrofale pe întreaga planetă, precum inundații, secete, incendii de vegetație și uragane.

Cum putem acționa?

Ambasada Sustenabilității în România a identificat și explicat o serie de soluții ce pot fi implementate de către fiecare dintre noi.

Următorii 7 ani sunt decisivi pentru a limita creșterea temperaturii globale peste 1,5 °C. Pentru a contribui cu toții la efortul global de limitare a schimbărilor climatice la 1,5C, potrivit Acordului de la Paris, este nevoie ca fiecare dintre noi să se încadreze anual într-un „buget” individual de emisii.

Rolul companiilor în societate devine de la an la an tot mai complex și, dincolo de presiunea profitabilității, apar continuu noi responsabilități față de mediu și oameni, noi cerințe din partea stakeholderilor, în special a finanțatorilor și investitorilor. Astăzi, peste 50% din IMM-urile din Uniunea Europeană fac eforturi pentru a reduce consumul de energie, iar peste 80% din companiile Fortune 500 și-au setat ținte pentru combaterea schimbărilor climatice. Adevărata acțiune pentru climă înseamnă reducerea emisiilor de CO2 și angajamente de sustenabilitate transferate în soluții de business, iar companiile care nu iau în considerare riscurile climatice și nu acționează pentru a le atenua, vor avea dificultăți în a se adapta și a prospera în viitor.

Organizațiile non-profit răspund nevoilor beneficiarilor acolo unde statul nu răspunde concret nevoilor societății, nu acționează eficient sau nu comunică complet ori cu celeritate mesajul cetățenilor către instituțiile dedicate. Sectorul neguvernamental este unul dintre marii angajatori din România și oferă servicii în interesul cetățenilor. De asemenea, ONG-urile nu înlocuiesc, ci reglează intervenția statului și joacă un rol decisiv în păstrarea echilibrului social, economic și de mediu.

Reducerea emisiilor din sectorul public ar putea fi o componentă vitală în cadrul strategiilor naționale pentru decarbonizare. În prezent, cheltuielile din sectorul public reprezintă 47% din PIB în Uniunea Europeană, 44% în Statele Unite, 39% în Japonia și 18% în India.* Astfel, autoritățile publice au un dublu rol în lupta cu schimbările climatice: pot ajuta la reducerea emisiilor prin transformarea propriilor acțiuni, dar, mai ales, pot modela și accelera implementarea politicilor de decarbonizare, având un impact pozitiv asupra tuturor categoriilor de stakeholderi.

Pentru a descoperi modul concret în care puteți acționa, vă invităm să intrați pe site Zilei Sustenabilității în România.

Suntem într-o cursă contra cronometru pentru casa noastră, planeta Pământ. Mai avem timp, însă nu mai avem timp de pierdut. Următorii 7 ani sunt ultimii în care mai putem acționa.