NOUTĂȚI SLIDER

Vizita comisarilor europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit, în Regiunea Nord-Est cu ocazia lansării programelor naționale aferente Politicii de Coeziune 2021-2027

Se întâmplă foarte rar ca doi comisari să viziteze, în același timp, o regiune, dar iată că la începutul acestei săptămâni, pe 3 și 4 aprilie 2023, Regiunea Nord-Est a fost onorată cu prezența comisarului european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira și a comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

     

Au fost două zile intense în care comisarii Schmit și Ferreira, împreună cu echipele lor, au cunoscut Regiunea Nord-Est cu problemele ei, cu oportunitățile și potențialul ei, cu oamenii de aici și spiritul lor european.

       

Luni, în prima zi, a avut loc evenimentul de lansare a Politicii de Coeziune 2021-2027 la Palatul Culturii, într-un cadru festiv, în prezența domnilor miniștri Marcel Boloș și Marius Budăi, a dlui Vasile Asandei – Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și a domnilor Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași și Costel Alexe- președintele Consiliului Județean Iași. La eveniment au participat peste 200 de reprezentați ai autorităților central guvernamentale, actori publici locali, reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri regional, precum și societatea civilă.

În partea a doua a evenimentului a avut loc un dialog cu cetățenii, intitulat „Viitorul politicii de coeziune în regiunea de Nord-Est”, moderat de colegul nostru, Vlad Gliga, CEO Rubik Hub și Director Direcția Dezvoltare Afaceri din cadrul ADR Nord-Est. Această dezbatere a evidențiat o gândire europeană orientată spre evoluție și preocupări de interes din partea celor prezenți.

În cea de-a doua zi, comisarii au efectuat vizite la proiecte din Regiunea Nord-Est, realizate cu finanțare europeană, atât din zona publică cât și privată:

Vaslui

  • Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde au fost întâmpinați de o echipă desăvârșită de cadre medicale, oameni din linia întâi care luptă mereu pentru mai bine. Spitalul a beneficiat de o finanțare prin POR 2014-2020 de 10 milioane de lei.
  • Creșa 13 Decembrie, un proiect finalizat recent, ce va fi dat în folosință la finalul lunii aprilie 2023 și care va schimba, cu siguranță, dinamica comunității de familii tinere, cu copii mici, proiect finanțat cu 2,5 milioane lei din POR.
  • Tot în judeţul Vaslui a fost vizitată şi fabrica de preparate din carne de pui „Safir”, afacere locală care, în cei 30 de ani de activitate, s-a dezvoltat şi s-a extins prin investiţii şi prin accesarea fondurilor europene, creând peste 700 de locuri de muncă în comunitate.

Iași

  • Elisa Ferreira a vizitat Centrul pentru refugiați ucraineni de la Nicolina, un accelerator de integrare a refugiaților din România, iar dl comisar Schmit a vizitat Fundația Alături de voi România, un promotor al economiei sociale a cărei misiune este incluziunea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile.
  • La Centrul de simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, oficialii europeni au văzut și experimentat ceea ce studenții, rezidenții, specialiștii, cercetătorii științifici și asistenții medicali au ocazia să facă zilnic: dobândirea și exersarea de aptitudini tehnice medicale, clinice sau chirurgicale, într-un mediu realist, astfel încât să capete încrederea în sine și în acțiunile sale.
  • Deși nu era prevăzută în program, comisarii au realizat o vizită scurtă și la Catedrala Mitropolitană din Iași ‚Sfânta Parascheva’ și Muzeul Mitropolitan, unde gazdă a fost chiar Înalt Preasfinția Sa Teofan – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
  • Ultima vizită, înainte de plecarea spre Bruxelles, a fost la proiectul transfrontalier SMURD, un centru de formare comun cu Republica Moldova pentru intervenții în situații de urgență. Aici, au fost întâmpinați și ghidați printre exercițiile demonstrative de dl Raed Arafat – Secretar de Stat în cadrul Ministerului de Afaceri Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Ne-am cunoscut personal, am discutat și analizat realitățile din teren, precum și modul în care vedem viitorul nostru european atât din perspectiva Comisiei Europene, cât și din cea a cetățenilor europeni din Iași și Vaslui. Este important să înțelegem corect realitățile, beneficiile și oportunitățile, dar și riscurile care ne pândesc. Personal m-am bucurat mult să văd că împărtășim valori comune, că avem practic aceeași înțelegere a ceea ce contează cu adevărat pentru noi toți. Nu este întâmplător că programele naționale din Politica de Coeziune au fost lansate la Iași. Guvernul României și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ne semnalează în acest fel că se vor concentra mai mult acolo unde nevoile sunt mai mari.

Mulțumesc în mod deosebit domnilor comisari Elisa Ferreira și Nicolas Schmit, echipelor lor și domnului ministru Marcel Bolos pentru că au ales Regiunea Nord-Est. Mulțumesc, de asemenea, pentru tot efortul și implicarea Consiliului Județean Iași și dlui Costel Alexe, precum și Primăriei Municipiului Iași și dlui Primar Mihai Chirica.”, a declarat dl Vasile Asandei – Director General ADR Nord-Est.

Vizita în imagini o puteți descoperi vizualizând album foto de aici.