NOUTĂȚI podcast I&C

Podcast #10: Investițiile europene-beneficii și efecte pozitive asupra comunității

Vă invităm să ascultați episodul #10, al #Podcast-ului Informație și Cunoaștere by ADR Nord-Est pentru a afla lucrurile care contează cu adevărat, informații precise și oneste care stimulează gândirea critică.

Invitata din acest episod este Roxana Constantinescu – Expert în cadrul Biroului de Verificare și Autorizare Cheltuieli din Direcția PR  Nord-Est 2021-2027, care, împreună cu Directorul General, Vasile Asandei, prezintă în linii mari mecanismul din spatele laptopurilor/monitoarelor, după depunerea proiectelor.

Se prezintă fluxul banilor în ciclul de viață al unui proiect, verificarea documentelor ce stau la baza fiecărei rambursări solicitate și conformitatea acestora cu cerințele UE, precum și vizitele pe teren, în care se verifică dacă investiția făcută din bani europeni, respectă regulile, procedurile, dar și angajamentele asumate de beneficiari prin cererea de finanțare.

Un alt punct important atins în cadrul discuției se referă la finanțarea IMM-urilor cu ajutorul Instrumentelor Financiare de tipul: grant + credit. Aceste instrumente financiare se implementează deja de mult timp, la nivel european. Pentru acest tip de finanțare, se estimează alocarea unui buget de 157 mil euro din Programul Regional Nord-Est. Mergând pe modelul deja consolidat în alte țări, prin acest mecanism de sprijinire a mediului privat, urmărim să sprintăm în această cursă de competitivitate europeană și globală.

Acest apel nu este unul obișnuit, putând fi accesat pe toată perioada de implementare a PR Nord-Est , și permițând finanțarea unui număr mare de companii, cu efect multilicator în economia regională.

Audiție plăcută și cu folos!