NOUTĂȚI

Începe selecția națională pentru BEST Tourism Villages 2024

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) dă startul selecției naționale a localităților care aspiră la titlul de Best Tourism Villages 2024 în cadrul celei de-a patra ediții a competiției internaționale organizate de Organizația Mondială a Turismului (OMT). În fiecare an, prin această inițiativă, sunt identificate exemple remarcabile de destinații pentru turismul rural care se evidențiază prin resurse culturale și naturale deosebite, sustenabilitate economică, socială și de mediu, precum și printr-o infrastructură turistică de calitate.

În urma depunerii candidaturilor și evaluării acestora, România va transmite către OMT cel mult 8 propuneri de destinații turistice, care vor concura cu alte destinații din întreaga lume.

Localitatea candidată trebuie să aibă o densitate scăzută a populației și cel mult 15.000 de locuitori, conform ultimului recensământ, să fie localizată într-un peisaj cu o prezență importantă a activităților tradiționale și să împărtășească valorile și stilul de viață al comunității.

În procesul de evaluare, se vor puncta următoarele criterii de selecție:

  • resursele culturale și naturale,
  • promovarea și conservarea resurselor culturale,
  • durabilitate economică, socială și de mediu,
  • dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric,
  • guvernanța și prioritizarea turismului,
  • infrastructură și conectivitate,
  • sănătate,
  • siguranță și securitate,
  • materiale de prezentare (video, imagini).

Destinațiile din partea României care vor participa în cadrul competiției mondiale, vor avea șansa de a fi desemnate Best Tourism Villages sau de a fi incluse în Programul Upgrade, prin care vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate identificate ca mai puțin dezvoltate în urma evaluării. 

Destinațiile recunoscute ca Best Tourism Villages, precum și cele selectate pentru a participa în cadrul Programului Upgrade, vor deveni membre ale unei rețele care facilitează schimbul de informații, experiențe și de bune practici. Rețeaua include, de asemenea, experți, parteneri publici și privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală.

Pentru participarea la concurs, candidaturile vor fi transmise către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, via e-mail, la adresa iulia.dangulea@mturism.ro, până la data de 22 martie 2024.

Formularele necesare sunt disponibile pe site-ul OMT și trebuie completate în limba engleză. Mai multe informații sunt disponibile aici: www.unwto.org/tourism-villages/en  sau https://economie.gov.ro/se-da-startul-selectiei-nationale-pentru-best-tourism-villages-2024/.

Inițiativa Best Tourism Villages a demarat în 2021 și de atunci Organizația Mondială a Turismului a primit aproape 600 de cereri din aproximativ 100 de țări.