NOUTĂȚI

43 de parteneri din 11 regiuni europene reuniți în Portugalia, la întâlnirea anuală a consorțiului RegioGreenTex, pentru a sprijini tranziția industriei textile spre circularitate

În perioada 11-13 martie 2024, o delegație a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a participat la reuniunea anuală a consorțiului RegioGreenTex, care a avut loc în Portugalia, la Vila Nova de Famalicão.

Evenimentul a fost găzduit de CITEVE – Centrul Tehnologic pentru Inovare Textilă, entitate deținătoare a unui vast portofoliu de servicii pentru companiile din acest sector, incluzând teste de laborator, certificare de produse, consultanță tehnică și tehnologică, CDI (cercetare – dezvoltare – inovare), instruire, modă și design. Deoarece regiunea de Nord a Portugaliei este una dintre cele mai mari producătoare de textile din Europa,  CITEVE și institutul afiliat CeNTI (Centrul pentru Nanotehnologie și Materiale Inteligente) au beneficiat de o finanțare semnificativă prin programe publice destinate dezvoltării de produse chimice inovatoare, de fibre și fire textile, soluții textile circulare și digitale, precum și de materiale inteligente și textile tehnice de înaltă performanță, colaborând cu peste 100 de companii locale.  

Cofinanțat de Programul I3 al Uniunii Europene, RegioGreenTex este un proiect de €13 milioane de euro destinat promovării investițiilor în circularitatea textilelor. Centrele de cercetare, clusterele regionale, agențiile de dezvoltare regională și cele 26 de IMM-uri partenere colaborează la realizarea de proiecte pilot unice pentru tranziția modelului de afaceri din industria textilă de la liniar, la circular.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de partener în RegioGreenTex, a prezentat progresul pachetului de lucru pe care îl coordonează, axat pe activități de animare a ecosistemului proiectului. Acest pachet de lucru vizează dezvoltarea unei platforme digitale de mapare, match-making și comunicare, a unui instrument de auto-diagnostic pentru circularitatea companiilor, al unui pachet de cursuri pentru tranziția IMM-urilor către un sector textil verde și al unor serii de webinare și dezbateri destinate atât comunității de proiect, cât și publicului general.

De asemenea, în calitate de coordonator al hub-ului regional NERO GREENTEX dezvoltat în cadrul proiectului, ADR Nord-Est a prezentat activitățile derulate în primele 12 luni de activitate, în mod special, progresul celor doi piloți demonstrativi implementați de partenerii de hub Katty Fashion SRL și Asociația Mai Bine, în domeniul tehnologiilor zero-waste și al reciclării textilelor.

Totodată, ADR Nord-Est a participat la lucrările Mirror Group-ului din cadrul proiectului, în vederea promovării de politici comune pentru circularitatea textilelor.

Sesiunilor de prezentări și atelierelor de lucru li s-au alăturat numeroase oportunități de networking în care partenerii au creat sinergii și au discutat despre provocări comune și posibile soluții. În plus, toate IMM-urile partenere și-au putut prezenta rezultatele din cadrul proiectului printr-o expoziție cu mostre de articole de îmbrăcăminte, fire, țesături și alte produse inovative obținute prin proiect până în momentul de față. Printre acestea, și partenerii noștri regionali, Katty Fashion SRL și Asociația Mai bine, care și-au prezentat activitățile pilot dezvoltate în diferitele pachete de lucru ale proiectului atât în plen, cât și prin participarea la expoziția dedicată întreprinderilor inovatoare.

Reuniunea anuală a consorțiului RegioGreenTex a constituit, astfel, un bun prilej de a evalua progresul și impactul proiectului în regiunile partenere. Noi colaborări și parteneriate sunt așteptate să înflorească urmare a acestei reuniuni de consorțiu.