NOUTĂȚI Reporter Regio SLIDER

Zâmbete perfecte cu ajutorul REGIO

Reporter REGIO: episodul 10

Zâmbete perfecte cu ajutorul REGIO

Povești de succes, posibile cu sprijinul Regio Nord-Est 2014-2020                                                                                                                                                                                                                                              

Sunt împreună din clasa a V-a, au copilărit în Vaslui și au terminat Facultatea de Medicină Dentară în Iași, în anii 2000. Soții Acatrinei au crescut împreună 5 copii: fetița lor și 4 cabinete stomatologice în care au investit timp și pasiune de-a lungul anilor. Ultimul „copil” este crescut și dezvoltat cu sprijinul fondurilor europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020: Clinica Dr. Acatrinei. Proiectul implementat în Iași, în inima Copoului, a însemnat „Reparații capitale, consolidare, modernizare clădire și schimbare destinație din spațiu comercial în clinică medicală”, un proiect cu o asistență financiară nerambursabilă în valoare de 3,6 milioane lei.

De la Iași la Moldovița și înapoi

După ce au terminat rezidențiatul în Iași, Dragoș și Laura Acatrinei au luat decizia de a se muta la țară, la părinți, în comuna Moldovița din județul Suceava, pentru a începe ceva al lor, pe cont propriu. Au deschis un cabinet stomatologic la dispensarul din sat și au lucrat cu drag acolo, împreună, timp de 3 ani. Dragoș a simțit însă nevoia unui oraș mai mare pentru a face stomatologie, iar cel mai apropiat era Câmpulung Moldovenesc, la 30 km distanță. Într-un spațiu care nu era neapărat destinat unui cabinet stomatologic, era mai degrabă un hol, au amenajat un loc potrivit pentru activitatea de stomatologie, în policlinica din oraș, și au profesat acolo până în 2012. O perioadă, Laura a mai mers la cabinetul din Moldovița, iar Dragoș la cel din Câmpulung, dar când s-a întors din concediu de maternitate, încet încet a renunțat și ea la cabinetul de la țară și a ales orașul. Când a început fata lor clasa zero, au luat decizia de a se muta înapoi în Iași, considerând că un oraș mare are mai multe oportunități pentru copii. Cu ajutorul părinților și din economiile proprii și-au făcut o casă, iar la demisol au amenajat, din nou, un alt cabinet stomatologic. Al treilea. „Ne gândeam că e ultimul cabinet, nu mai voiam să facem altul. Fiind într-un oraș mare, n-am renunțat la cel din Câmpulung. 3 zile pe săptămână mergeam acolo, până am predat totul altui doctor. Iar la demisolul casei am funcționat până anul acesta, în martie 2022, când am deschis clinica”, povestește Laura.  

Pandemia și beneficiile ei

Laura Acatrinei consideră că mereu a întâlnit oamenii care trebuie, la momentul potrivit, în tot parcursul lor profesional de până acum. Așa a aflat și despre oportunitatea fondurilor europene. Prin oameni. Faptul că soțul ei, fiind și chirurg, face o operație dentară complicată, i-a adus pacienți, prin recomandări, din toată zona Moldovei. Astfel se face că a avut la un moment dat și un pacient care era consultant pe fonduri europene. El le-a deschis apetitul pentru fonduri, povestindu-le despre proiecte și apeluri care erau deschise la acel moment. „Recunosc, aveam colegi care au accesat fonduri și tot timpul îi spuneam soțului să depunem și noi un proiect. Chiar dacă majoritatea ne spuneau că «e foarte greu, sunt multe controale, nu-ți trebuie așa ceva, mai bine nu». Îți trebuie o mică nebunie să te bagi în așa ceva, iar noi avem acea doză de nebunie, sincer. Toată lumea a spus că e mai simplu să iei echipamente pe fonduri, dar dacă faci și construcție se complică lucrurile. Cu toate acestea, nu ne-am descurajat. Aveam o clădire cumpărată deja, era vechiul sediu TeleM din Copou, pe care am achiziționat-o la un moment dat, cu gândul că o vom valorifica cândva. Și am depus proiectul”. Era o clădire veche ce a trebuit demolată, iar în vara lui 2019 au început lucrările. Toate mergeau bine doar că, în martie 2020, a venit pandemia. „Inițial ne-am panicat, ca toată lumea, ne-au închis cabinetele, mersul la dentist era ultima prioritate atunci. Dar pot să spun că a fost spre binele nostru pentru că soțul a stat în toată perioada aia permanent cu constructorii și a văzut fiecare șurub pus. El este și foarte perfecționist, iar pentru constructori nu cred că a fost o plăcere. Până la urmă, chiar am zis că pandemia asta, a fost ea cum a fost, dar nouă ne-a prins bine. În alte condiții, soțul nu ar fi putut supraveghea lucrările, iar lângă constructori chiar trebuie să stai dacă vrei să iasă așa cum trebuie. Și cred că a fost foarte bine din punctul ăsta de vedere. Noi n-am stat degeaba, am avut ocupație continuu”, povestește Laura.

Clinică dentară cu echipamente de ultimă generație

Cu un proiect în valoare totală de 5,4 milioane lei și cu o asistență financiară nerambursabilă de 3,6 milioane lei, soții Acatrinei au construit o clinică nouă, cu dotări de ultimă generație, de la scaune cu destinație stomatologică până la bloc operator. Și-au dorit foarte mult să ofere și servicii pentru copiii cu dizabilități, dar încă nu au găsit acel coleg, medic anestezist, dispus să lucreze cu acești copii. „Acum suntem în discuții cu cineva și așteptăm să vedem dacă va fi de acord. O să facem, este un vis al nostru să ajutăm copiii cu dizabilități, dar așteptăm să dăm peste omul potrivit”, spune Laura Acatrinei.

Omul potrivit la locul potrivit

Valentina s-a angajat la cabinetul soților Acatrinei în 2016, ca office manager. Tot ea este cea care s-a ocupat de toată partea administrativă a depunerii și apoi a implementării proiectului. A lucrat îndeaproape cu firma de consultanță și a obținut toate actele necesare de la instituțiile statului. Își amintește, zâmbind, că… „totul a fost pe ultima sută de metri. Acum, dând timpul înapoi, e amuzant, dar la momentul respectiv luau foc telefoanele. De fiecare dată, am depus orice hârtie în ultima zi în care se putea depune. Așa e când lucrezi cu instituțiile statului. Depui o cerere și, din păcate, uneori trebuie să aștepți mai mult de 30 de zile. A fost mereu cu emoții. Durează foarte mult să scoți toate avizele. Îmi aduc aminte că și autorizația de construire a ieșit greu. Am luat-o, am scanat-o si i-am dat send către ADR. Așa au fost cam toate. Treci prin multe, dar când ajungi în punctul în care realizezi că totul s-a finalizat cu bine, nici nu mai contează cât de greu a fost. Mereu am spus că proiectul pe fonduri a fost primul copil, apoi a urmat al doilea, copilul meu”, spune Valentina, cu emoție. Iar ca o completare la tot ceea ce a povestit Valentina, Laura spune că „de aceea e important să întâlnești oamenii care trebuie în viață. Am avut mare noroc și cu Valentina, dacă nu era ea care să se ocupe de tot ce a însemnat hârtii, nu știu cum le-am fi făcut”.

Pacienții, invitați la inaugurarea clinicii

Inaugurarea clinicii a avut loc în martie, anul acesta, iar ca semn de recunoștință, soții Acatrinei au invitat la deschidere pe toți cei care au contribuit, într-un fel sau altul, la succesul proiectului: constructori, arhitect, proiectant, firma de consultanță, cei care au ajutat cu achiziția echipamentelor și, bineînțeles, pacienți. „Pentru că noi legăm prietenii, nu parteneriate. Avem pacienți care vin în vizită de Sărbători, sunt de-ai casei. Am păstrat relații apropiate cu mulți dintre ei. Îmi place să mă leg de oameni. Și când angajăm, alegem oamenii după chimia dintre noi și după dorința de a lucra ca într-o familie. Simt că numai așa putem să înaintăm. Ne place să construim și să creștem împreună”, spune Laura.

Ca planuri de viitor, soții Acatrinei vor doar să se bucure de ce au construit până acum. Speră ca fiica lor să le urmeze pașii într-ale stomatologiei și, cine știe, poate următorul proiect pe fonduri europene îl va depune chiar ea. În viitorul apropiat, și-ar dori să găsească doi-trei colegi cu care să lucreze în clinică, dar nu se grăbesc pentru că sunt convinși că atunci când va fi momentul potrivit, acest lucru se va întâmpla. „La orice e bine să ai noroc în viața asta, dar cel mai mult la oameni, spunea Ileana Vulpescu. Este o confirmare a ceea ce gândesc eu și vreau ca cine va lucra alături de noi, să merite. Nu ne grăbim să angajăm. Sora Valentinei, de exemplu, a lucrat ca asistentă la noi un an, i-a plăcut, a dat la stomatologie, acum este în anul VI și abia o așteptăm să vină să lucreze cu noi”, spune Laura Acatrinei. Tot ea afirmă cu tărie că nimic din tot ceea ce au reușit să construiască în inima Copoului nu ar fi fost posibil fără ajutorul fondurilor europene.  

Reporter REGIO este o nouă inițiativă ADR Nord-Est, care are în prim-plan promovarea proiectelor de succes ale beneficiarilor noștri, proiecte care au reușit să iasă în evidență aducând plus valoare și impact în comunitate. Într-o perioadă în care predomină știrile negative, vă propunem spre lectură povești frumoase, dar adevărate, menite să întărească credința că „se poate”! Fii parte din poveste!

Ești beneficiar Regio? Lasă-ne să-ți spunem povestea.

Contactează-ne pentru detalii la info@adrnordest.ro