NOUTĂȚI

Vizită de studiu a reprezentanților școlilor, inspectoratelor județene și a altor entități din sectorul educației vocaționale

În perioada 19-20 mai, ADR Nord-Est a organizat în Bruxelles o vizită de studiu dedicată inspectoratelor școlare județene, școlilor și instituțiilor vocaționale și de formare profesională din regiunea Nord-Est.

Printre participanți s-au numărat: Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Colegiul „N.V. Karpen” Bacău, Liceul Tehnologic Onești, Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația Institutul Bucovina, Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară, Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani.

Vizita de studiu a avut drept obiectiv oferirea unui pachet comprehensiv destinat instituțiilor educaționale, care au ambiția de a-si dezvolta o traiectorie europeană, de proiecte, de parteneriate sau de evenimente. Pachetul a cuprins o sumă de experiențe de învățare, prin intermediul prezentărilor, vizitelor la instituții, întâlnirilor și conversațiilor, punând accentul pe aspecte teoretice și operaționale deopotrivă. 

Experții Comisiei Europene au prezentat inițiative și acțiuni  din cadrul Programului Erasmus+, pornind de la mobilități, Teachers Academies, Centrele de Excelență Vocațională și terminând cu Pactul pentru Competențe. În plus, două birouri regionale din Bruxelles, reprezentând Țara Bascilor și Danemarca de Nord, și-au prezentat activitățile de activare și stimulare a proiectelor și inițiativelor europene din regiunile lor, iar doi reprezentanți ai ADR Nord-Est din Bruxelles au prezentat apelurile CERV, Orizont Europa, Europa Creativă și Europa Digitală.

Vizitele de studiu și discuțiile exploratorii pentru posibile parteneriate au continuat la: Wallonie Bruxelles Enseignement (instituția omoloagă Inspectoratelor Școlare Județene), Lifelong Learning Platform (o puternică rețea europeană în domeniul educației), Școala Europeană IV Laeken (una din cele mai mari instituții din sistemul privat de școli al Comunității Europene), Cité des Métiers (centru de orientare și formare).

În urma vizitelor si prezentărilor, în afară de motivația participanților de a activa în proiecte europene, s-au remarcat deschiderea și disponibilitatea partenerilor străini de a intra în contact cu delegația din Nord-Est și de a explora posibile inițiative de cooperare în viitor.