NOUTĂȚI SLIDER

România viitorului – o preocupare permanentă

Marți, 6 septembrie 2022, s-a desfășurat la București forumul ‘România viitorului’, un eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu ADR Nord-Est (prin Rubik Hub), Comisia Europeană, Banca Mondială și Universitatea Politehnică București.

Evenimentul a avut ca element central lansarea celor două rapoarte – „Starting Up Romania: Diagnosticarea ecosistemului antreprenorial” și „Scaling Up Romania: Un set de politici și instrumente”, realizate de către Banca Mondială în cadrul proiectului ROStartup, finanțat de Comisia Europeană, care pun sub lupă ecosistemul antreprenorial românesc, realizând un diagnostic și oferind soluții viabile pentru ca investițiile viitoare să aibă cu adevărat impact la nivelul economiei naționale.

Cele două rapoarte reprezintă punctul de plecare și, respectiv observațiile cheie pentru operaționalizarea primei Strategii Naționale a Ecosistemului de Startup din România, realizată prin ROStartup; sunt interconectate și, împreună, îmbină o analiză a datelor culese din piață cu recomandări reprezentând premisa unui pachet de reforme care să susțină accelerarea antreprenoriatului la nivel național.

Iată principalele idei expuse de Natasha Kapil – Senior Private Sector Specialist la Banca Mondială, în prezentarea rapoartelor:

  1. Recalibrarea politicilor și finanțărilor pentru ecosistem și startup-uri de înaltă calitate
  2. Consolidarea capacității facilitatorilor de dezvoltare din cadrul ecosistemelor
  3. Înființarea unui Hub al Ecosistemului și a unui Fond de Investiții dedicat Startup-urilor

Totodată, se evidențiază și faptul că mare parte din sumele investite până în prezent, nu au avut impactul dorit, spre exemplu existența unui număr mare de companii/startup-uri înființate și finanțate dar un număr foarte mic dintre acestea sunt inovatoare și produc un real impact la nivel de economie.

Totuși, vestea bună este că sunt exemple de bune practici care dovedesc faptul că această situație poate fi mult îmbunătățită, cel mai elocvent dintre acestea fiind exemplul programelor de accelerare și educație antreprenorială ale Rubik Hub, care au găzduit, în cadrul evenimentului, Demo Day (faza a doua a programului de accelerare Rubik Garage).

La Demo Day, după 4 luni intense de accelerare, cele 22 de startupuri internaționale din cohorta Rubik Garage 2022 și-au demonstrat potențialul pe scenă. S-au acordat 7 premii, iar 10 startupuri au fost selectate pentru a-și continua călătoria de accelerare în programul Link Point, unde vor primi sprijin personalizat pentru ridicarea unei runde de investiție:

  • Cel mai bun startup – Bloomcoding
  • Cel mai bun pitch – Chambr
  • Premiul de popularitate – Chambr
  • Premiul acordat de cohortă – TULIPR
  • Premiul ROCAX – Pocket IP
  • Premiul Startup Wise Guys – TULIPR și stock.estate
  • Premiul SeedBlink – Bloomcoding

Evenimentul a fost onorat de prezența Primului Ministru – dl Nicolae Ciucă și a domnilor Miniștri Sebastian Burduja – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sorin Câmpeanu – Ministerul Educației, Marcel Boloș – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Florin Spătaru – Ministerul Economiei.

Din partea Comisiei Europene au fost prezenți dl Normunds Popens – Director General DG Regio, împreună cu dna Iva Maric – Manager de Program DG Regio, precum și dl Mario Nava – Director General DG Reform, care a transmis un mesaj înregistrat de susținere a inițiativei și evenimentului.

Echipa Băncii Mondiale a fost reprezentată prin dna Anna Akhalkatsi – Country Manager și Natasha Kapil.

Ne-am bucurat de prezența (în aula Universității Politehnice București) și susținerea celorlalte Agenții pentru Dezvoltare Regională din România, precum și a ecosistemului, prin: fonduri de investiții, startup-uri, universități, ambasade, institute de cercetare și dezvoltare.

Cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării am reușit să  aducem acest subiect în atenția guvernului, la cel mai înalt nivel și ne bucurăm de faptul că există asumarea autorităților guvernamentale pentru a merge mai departe cu inițiativa ROStartup și a o transforma într-o poveste de succes cu impact real în ecosistem.


Când începe viitorul?

O veche zicală spune că: ‚Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum.’
Noi spunem că ‘Viitorul începe mereu azi!… și dacă azi nu avem grijă de resursele noastre, de oportunitățile noastre și nu ne pregătim pentru provocările care oricum vin, nu vom avea un viitor!’, Vasile Asandei – Director General ADR Nord-Est.

Din punctul meu de vedere a fost un moment unic și istoric în procesul de dezvoltare a ecosistemului de start-up din România,… și asta pentru că am reunit pentru prima dată sub același acoperiș reprezentanți la cel mai înalt nivel ai guvernului, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ecosistemului antreprenorial, fonduri de investiții. Munca din ultimii doi ani realizată prin ROStartup, a fost prezentată de Banca Mondială Guvernului României sub formă de recomandare, iar guvernul României a ascultat cu atenție, arătându-și deschiderea și receptivitatea pentru măsurile de dezvoltare propuse în cele două rapoarte.’, a declarat Vlad Gliga – CEO Rubik Hub.


ROStartup este o inițiativă de acțiune comună – publică și privată, pornită de la o nevoie reală a comunității de a avea o voce și o strategie comune, care își propune să faciliteze crearea primei Strategii Naționale a Ecosistemului de Startup din România și să aducă o schimbare la nivel macro atât în ceea ce privește cadrul legislativ, cât și zonele de investiții publice și private.

Proiectul ROStartup a fost realizat cu sprijin tehnic din partea Direcției Generale Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) din cadrul Comisiei Europene și implementat în colaborare cu echipa de experți a Băncii Mondiale împreună cu ADR Nord-Est, prin Rubik Hub.