NOUTĂȚI

Cea de-a doua ediție a Climathon Suceava s-a încheiat cu succes!

Mulțumim tuturor pentru implicare, pentru idei, entuziasm și mai ales pentru munca susținută în cele doua zile dedicate Climathon Suceava, 18-19 noiembrie!  

Mai bine de 40 de persoane, specialiști din mediul universitar, public, economic, ONG sau pur și simplu oameni dornici să se implice din spirit civic, s-au alăturat Ideathon-ului nostru și au generat soluții pentru cele 2 provocări climatice propuse în eveniment.

Climathon Suceava a fost un Maraton de idei, punând împreună 3 echipe de specialiști care, timp de două zile, au construit soluții în jurul celor 2 provocări propuse în eveniment:
Provocarea 1:  Cum putem transforma Suceava într-un oraș mai verde?
Provocarea 2: Cum putem reutiliza un teren degradat pentru a asigura producerea de energie regenerabilă în vederea susținerii mobilității verzi?

Astfel, a fost prezentata câte o soluție pentru fiecare dintre cele 2 provocări:
Soluție la Provocarea 1: Proiect pilot – Mărirea suprafeței de spațiu verde la nivelul Municipiului Suceava prin transformarea diferitelor zone inerte cu impact climatic negativ, în acoperișuri verzi sau zone plantate (Cezar Tomescu, USV) –  Cea mai buna soluție premiată de juriu
Soluție la Provocarea 2: Proiect pilot SolarGo – Realizarea unui parc fotovoltaic adaptat contextului local, capabil să livreze energie verde pentru mobilitate urbană și zona de agrement (Radu-Dumitru Pentiuc (USV), Constantin Ungureanu (USV), Pavel Atănăsoae (USV), Dumitru Cernușcă (USV), Eugen Hopulele (USV), Stoilov-Linu Valeriu (UAIC)

Soluțiile propuse au fost ambițioase, mature și apreciate, răspunzând foarte bine provocărilor adresate de Primăria din Suceava.

Reprezentanții Primăriei din Suceava s-au arătat dispuși la colaborări viitoare pentru promovarea, în continuare, a unor proiecte pentru transformarea orașului Suceava în Oraș Verde si deschiși la implementarea ambelor soluții propuse în cadrul Climathon Suceava.

Mulțumim EIT Climate-KIC, Primăria Municipiului Suceava și The Climate Vertical pentru parteneriat.

Pentru noi, câștigători sunteți voi toți cei care ați fost parte din eveniment! 


18.10.2021: Climathon Suceava, 18-19 noiembrie 2021

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și-a asumat încă din anul 2020, rolul de membru al comunițății de cunoaștere și inovare EIT Climate-KIC, prin care 

se va implica direct în creșterea gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor de mediu și a schimbărilor climatice prin organizarea de evenimente de impact regional și prin promovarea unor bune practici în domeniul sustenabilității, promovarea oportunităților de

 finanțare și de colaborare.

Cel de-al doilea eveniment de tip Climathon din regiunea de Nord-Est, va fi organizat în mediul online, în perioada 18-19 noiembrie 2021, de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est în colaborare cu EIT Climate-KIC, Primăria municipiului Suceava și The Climate Vertical. Evenimentul este dedicat posibilității de a crea împreună soluții la provocările induse de schimbările climatice la nivel local.

La fel ca și alte orașe din întreaga lume, orașul Suceava are propriile probleme legate de adaptarea la schimbările climatice, având o nevoie stringentă de soluții inovative pentru a-și dezvolta reziliența climatică. Astfel, cu ajutorul Primăriei Municipiului Suceava, au fost identificate doua provocări climatice majore la nivel local:

  • Cum putem transforma Suceava într-un oraș mai verde?
  • Cum putem reutiliza un teren degradat pentru a asigura producerea de energie regenerabilă in vederea susținerii mobilității verzi?

Baza Climathon-ului este un Ideathon, în care participanții vor încerca să identifice cele mai bune soluții inovatoare pentru ameliorarea provocărilor identificate. De aceea, avem nevoie de experți care pot aduce plus-valoare și stimula participanții în direcțiile potrivite. Dacă sunteți dornici să împărtășiți comunității din experiența voastră, sau cunoașteți experți în:

  • adaptarea infrastructurii la schimbări climatice,
  • optimizarea zonelor urbane verzi existente & proiectarea de noi zone verzi,
  • reabilitare terenurilor degradate,
  • soluții tehnice pentru producere energie regenerabilă,
  • adaptarea infrastructurii pentru obținerea de energie regenerabilă,

vă invitam cu mare drag să faceți parte din comunitatea de oameni responsabili, cu roluri bine asumate, idei multe și o singură dorință: împreună să creăm un viitor mai bun pentru generațiile viitoare!

Daca acest eveniment v-a stârnit interesul si doriți să participați, avem rugămintea să accesați următorul link, în vederea înregistrării.

Pentru informații suplimentare despre fiecare provocare în parte, vă rugăm să accesați site-ul dedicat Climathon Suceava.

Agendă eveniment