NOUTĂȚI

04.02.2022 – Eveniment „Constituirea și funcționarea clusterelor”, 03 februarie 2022

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor regionale de informare cu privire la asocierea, înființarea și modul de operare a unei entități de tip cluster în domenii de specializare RIS3, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat online, în data de 03 februarie 2022, un atelier de lucru dedicat constituirii și funcționarii clusterelor.

Au fost abordate subiecte precum:

 

Totodată, a avut loc și un exercițiu interactiv [descarcă prezentare], în care cei prezenți au încercat să răspundă la câteva întrebări esențiale pentru începerea unui parcurs în direcția clusterizării.

Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 30 persoane (din companii, mediul academic și de cercetare, autorități publice și ONG-uri regionale), membri ai unor clustere deja formate, în curs de formare sau la nivel de inițiativă.


25.02.2021 – Rezultatele apelului de constituire a portofoliului de proiecte aferent RIS3 Nord-Est

ADR Nord-Est, în calitate de coordonator al RIS3 Nord-Est, a derulat, în perioada 4 septembrie – 14 decembrie 2020, un proces de identificare de proiecte inovative în domeniile de specializare inteligentă regionale, în vederea constituirii portofoliului de proiecte RIS3 Nord-Est.

Apelul s-a încheiat cu 118 propuneri primite în termen (buget de 980,675 mil. euro), dovedind interesul și încrederea actorilor regionali în mecanismul transparent și profesionist propus de ADR Nord-Est.

Propunerile de proiecte au fost analizate și evaluate de către experți ai ADR Nord-Est, rezultând un număr de 85 de propuneri admise și selectate în portofoliul de proiecte al Strategiei de Cercetare și Inovare pentru Specializare Inteligentă a Regiunii Nord-Est. Bugetul total al propunerilor admise este de 728,849 mil. euro.

Propunerile de proiecte admise au vizat domeniile de specializare inteligentă TIC (30),  Sănătate (21), Agroalimentar și industria lemnului (15), Turism (8), Energie (6), Textile (4), Mediu (1), bugetul mediu pe proiect fiind de 8,574 mil. euro.

Portofoliul de proiecte aferent RIS3 Nord-Est este compus din 63 de propuneri de proiecte cu activitate economică (generatoare de venituri) cu un buget ce reprezintă 61,38% din total și 22 de propuneri de proiecte pentru finanțarea publică a cercetării cu un buget ce reprezintă 38,62% din total.

În ceea ce privește locația de implementare a proiectelor propuse, 54 sunt localizate în jud. Iași, în jud. Neamț și Suceava câte 8 proiecte, în  jud. Vaslui, Botoșani și Bacău câte 4 proiecte, iar 3 proiecte propun implementarea la nivel regional.

Lista finală a proiectelor selectate pentru portofoliul RIS3 Nord-Est va fi transmisă spre avizare Consorțiului Regional de Inovare Nord-Est, precum și Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Mulțumim tuturor actorilor care contribuie la transformarea regiunii noastre prin specializare inteligentă.


21.12.2020 Anunt privind perioada de evaluare pentru Fisele de proiect primite pentru Apelul de constituire a portofoliului de proiecte aferent RIS3 Nord-Est

Având în vedere numărul mare de aplicații (88 propuneri de proiect din totalul de 118) primite în ultima zi a Apelului de constituire a portofoliului de proiecte aferent RIS3 Nord-Est, vă anunțăm că perioada de evaluare a acestora va necesita un interval mai mare de timp decat cel planificat inițial.

Actualizări privind situația evaluarilor proiectelor vor fi publicate săptămânal.

Facem un apel la dumneavoastră, la rabdare, înțelegere și bună colaborare!

// Situație Portofoliu de proiecte aferent RIS3 Nord-Est (25.01.2021)

––––––

24.11.2020 – Prelungirea termenului de depunere a Fiselor de proiect in cadrul Apelului pentru constituirea portofoliului de proiecte aferent RIS3 Nord-Est

Vă informăm că termenul de  depunere a propunerilor de proiecte de specializare inteligentă în cadrul Apelului pentru constituirea portofoliului de proiecte aferent RIS3 Nord-Est a fost prelungit până la data de 14 decembrie 2020.
––––––
04.09.2020 – Apel deschis pentru constituirea portofoliului de proiecte aferent RIS3 Nord-Est

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est lansează apelul deschis pentru constituirea portofoliului de proiecte aferent RIS3 Nord-Est. Scopul acestui apel este de a constitui un portofoliu de propuneri de proiecte prioritare în domeniile de specializare inteligentă ale Regiunii Nord-Est și de a le sprijini pentru a fi implementate cu succes în perioada de programare 2021-2027, prin Programul Operațional Regional Nord-Est 2021-2027, prin alte programe operaționale și fonduri publice disponibile la nivel național sau fonduri gestionate direct de Comisia Europeană, care sprijină dezvoltarea inovativă.

Context

Cu sprijinul reprezentanților mediului de afaceri, universităților, centrelor de cercetare, organizațiilor non-guvernamentale și entităților administrative teritoriale, în anul 2020, ADR Nord-Est a derulat cea de-a treia ediție a procesului de descoperire antreprenorială în Regiunea Nord-Est. Acest dialog structurat, a oferit participanților posibilitatea să evalueze provocările care împiedică dezvoltarea economică inovativă și să identifice oportunitățile ce pot contribui la valorificarea competențelor și avantajelor competitive pentru inducerea procesului de transformare economică. Astfel, au fost identificate oportunitati pentru specializarea Regiunii Nord-Est în următoarele domenii:

// Agro-alimentar & industria lemnului

// Energie

// Mediu

// TIC

// Sănătate

// Textile

// Turism

Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Nord-Est are ca scop stabilirea domeniilor în care se vor focusa investițiile aferente Obiectivului de Politică 1 al politicii de coeziune “O Europă mai inteligentă”, fiind corelată cu Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare inteligentă (SNCDISI) 2021-2027. Pentru operaționalizarea strategiei este necesară implementarea unor proiecte (de investiții, dezvoltare de competențe, cercetare-dezvoltare-inovare, transfer tehnologic sau cooperare/asociere) ale căror beneficii să se reflecte în îmbunătățirea calității vieții în comunitățile regiunii.

După consultarea documentelor de mai jos, veți obține informații despre: Cine poate transmite o fișă de proiect pentru acest apel? Ce propuneri de proiect pot fi transmise? Care sunt domeniile vizate de acest apel? Cum se va desfășura procesul de evaluare și selectare a propunerilor de proiect? Care este calendarul estimativ?

Vă invităm să transmiteți pe adresa de email adrnordest@adrnordest.ro o propunere de proiect de specializare inteligentă, completând „Fișa de proiect” până la data de 14 decembrie 2020. Eventualele întrebări și solicitări de clarificări vor fi transmise la adresa de email info@adrnordest.ro.

Toate fișele de proiect depuse până la data de 14 decembrie 2020 vor parcurge o etapă de selecție, conform Grilei de evaluare. Fișele de proiect selectate vor fi analizate de către experți din cadrul ADR Nord-Est, în vederea identificării de potențiale surse de finanțare, în funcție de specificul ideii propuse. Validarea portofoliului de proiecte RIS3 Nord-Est se va realiza în decembrie 2020.

Documente atasate:

// Informatii apel proiecte strategice PDL 2020

// Anexa 1 – Rezultate Connect Nord-Est (revizia 1 28.09.2020)

// Anexa 2 – Fisa de proiect

// Formular_Buget_proiect RIS3

// Anexa 3 – Grila de evaluare

// [NOU!] Intrebari frecvente


13.10.2020 – Sesiune de informare si clarificari cu privire la apelul pentru constituirea portofoliului de proiecte de inovare aferent domeniilor de specializare inteligenta RIS3 Nord-Est

In data de 20 octombrie 2020, in intervalul orar 13:00 – 14:30, va avea loc o sesiune de informare si clarificari cu privire la apelul pentru constituirea portofoliului de proiecte de inovare aferent domeniilor de specializare inteligenta RIS3 Nord-Est.

In cadrul acestei sesiuni veti putea afla:

// Informatii suplimentare despre scopul acestui apel;

// Modul de completare a fisei de proiect si principalele categorii de informatii vizate;

De asemenea, va avea loc o sesiune de intrebari si raspunsuri in cadrul careia veti avea posibilitatea de a solicita clarificari suplimentare de la expertii ADR Nord-Est

Cu acest prilej, vor fi furnizate informatii suplimentare si despre apelul care va fi lansat in curand, cu privire la finantarea elaborarii documentatiilor tehnice pentru proiecte de infrastructura in domeniul specializarii inteligente, in conformitate cu prevederile OUG 88/2020.

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom. Pentru participare, va rugam sa completati formularul de inscriere pana in preziua evenimentului, pentru a putea primi coordonatele de acces.


27.07.2020 – Rezultatele focus-grupurilor EDP 2020

A treia editie a evenimentelor regionale de descoperire antreprenoriala Connect Nord-Est s-a incheiat cu o serie de focus-grupuri EDP organizate in perioada 16 iunie – 2 iulie 2020, in cele 7 sectoare prioritare RIS3 Nord-Est (ed. 2020).

Pentru fiecare sector au fost validate, in maniera interactiva:
–    nisele de specializare (si exemple de sub-nise);
–    viziunea si obiectivele de dezvoltare pe termen mediu si lung;
–    masurile prioritare de interventie si investitie, precum si potentialele surse de finantare.

Mai multe detalii despre rezultatele focus-grupurilor EDP 2020 sunt prezentate in raportul de mai jos.

Asteptam cu interes opiniile si sugestiile dumneavoastra cu privire la rezultatele acestui demers consultativ,  pana pe data de 30 iulie 2020, la adresa: agatha.filimon@adrnordest.ro.

// Raport asupra etapei II de consultare online – Focus Grupuri de Descoperire Antreprenoriala (EDP)


12.06.2020 – O noua serie de focus-grupuri EDP sectoriale

A treia editie a evenimentelor de descoperire antreprenoriala Connect-Nord-Est continua cu o noua serie de focus-grupuri EDP sectoriale, organizate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, in perioada 16 – 30 iunie 2020.

Recent incheiatele consultari pentru (re)validarea sectoarelor si niselor de specializare inteligenta a regiunii au condus la o reconfigurare a prioritatilor de investitie din cadrul RIS3 Nord-Est, care a fost supusa dezbaterii publice, in perioada 26 mai – 04 iunie. Rezultatele dezbaterii publice pot fi gasite aici.

In spiritul misiunii ADR Nord-Est, de a incuraja noi cai de dezvoltare economica sustenabila, va invitam sa descoperim impreuna provocari, solutii inovative actuale si modalitati inedite de a le pune in practica in urmatoarele sectoare prioritare:

// Sector Energie – 16 iunie, orele 13:00 – 14:30

// Sector Textile – 18 iunie, orele 13:00 – 14:30

// Sector Agro-alimentar – 19 iunie, orele 13:00 – 14:30

// Sector Sanatate – 23 iunie, orele 13:00 – 14:30

// Sector Mediu – 24 iunie, orele 13:00 – 14:30

// Sector Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor – 30 iunie, orele 13:00 – 14:30

// Sector Turism – 2 iulie, orele 11:00 – 12:30

Pentru fiecare sector, vom dezbate:

// Noile prioritati de investitie pentru inovare;

// Masurile de interventie prevazute de RIS3 Nord-Est;

// Avantajele si provocarile sectoriale, precum si orizontul catre care ne indreptam (exercitiu interactiv);

Modul in care pot fi solutionate prin inovare provocarile din sector (exercitiu interactiv).

Toate evenimentele vor avea loc online. Pentru participare la focus-grupurile EDP, va rugam sa completati formularul de inscriere, pana in preziua evenimentului (la ora 19:00). Pentru participare la focus-grupul  EDP pentru sectorul Turism, va rugam sa completati acest formular de inscriere, pana in preziua evenimentului (la ora 19:00).

Pentru detalii suplimentare, ne puteti contacta la adresa agatha.filimon@adrnordest.ro

// Agenda Focus Grup
// Nise de specializare sector ENERGIE si exemple de sub-nise
// Nise de specializare sector TEXTILE si exemple de sub-nise
// Nise de specializare sector AGRO ALIMENTAR si INDUSTRIA LEMNULUI si exemple de sub-nise// Nise de specializare sector SANATATE si exemple de sub-nise// Nise de specializare sector MEDIU si exemple de sub-nise// Nise de specializare sector TEHNOLOGIA INFORMATIILOR SI COMUNICATIILOR si exemple de sub-nise
// Matrice TOWS
// Prioritati si masuri de interventie RIS3 Nord-Est (sumar)
// Prioritati si masuri de interventie RIS3 Nord-Est 2020 (integral)


26.05.2020 – Decide acum finantarile de maine! Fii activ in comunitatea inovatorilor din Regiunea Nord-Est!

Urmare a unei ample consultari de descoperire antreprenoriala (EDP) derulate la nivel regional, supunem dezbaterii publice noile prioritati de investitie pentru inovare prin specializare inteligenta, cu incepere din 2021.

Consultarea a fost organizata online, in perioada martie – mai 2020, de catre ADR Nord-Est, si a vizat sectoarele prioritare RIS3 Nord-EstAgro-alimentar, Textile & Materiale Avansate, Biotehnologii, Energie & Mediu, Tehnologia Informatiilor si a Comunicatiilor. In curand, va avea loc si consultarea pentru sectorul Turism pentru stil de viata sanatos . Au participat: centre de cercetare si companii reprezentative pentru ecosistemul regional de inovare, precum si entitati publice si de suport.

Odata cu analizarea si re-validarea niselor de specializare din sectoarele prioritare RIS3 din perioada 2016-2017, participantii au putut propune si nise noi, aliniate atat trendurilor internationale din domeniu, cat si nevoilor de dezvoltare durabila a regiunii.

Prin integrarea celor peste 180 de raspunsuri, din care 69 insotite de propuneri de nise noi, s-a efectuat o reconfigurare a prioritatilor sectoriala RIS3 Nord-Est care, odata validata, va ghida investitiile regionale pentru inovare, cu incepere din anul 2021.

Va invitam sa consultati aceasta propunere de reconfigurare [Connect Nord-Est 2020 – Propunere de reconfigurare] si sa ne transmiteti opinia dumneavoastra, pana pe data de 4 iunie 2020, la adresa agatha.filimon@adrnordest.ro.

Un raport detaliat al acestui demers consultativ si analitic puteti gasi aici [Raport Connect Nord-Est]

Documente atasate

// Connect Nord-Est 2020 – Propunere de reconfigurare
// Raport Connect Nord-Est